Ce este acidul folic. Beneficii pentru organism
Ce este acidul folic. Beneficii pentru organism

Ce este acidul folic. Beneficii pentru organism


Ce este acidul folic si care sunt beneficiile pentru organism. Afla si care sunt simptomele deficitului de acid folic, dar si ce alimente ar trebui sa consumi daca vrei sa reglezi acest lucru.

Ce este acidul folic

Ce este acidul folic
Ce este acidul folic

Cunoscut si sub denumirea de folat, acidul folic este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. Inca de la bun inceput trebuie sa mentionam faptul ca acidul reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9, acesta neregasindu-se in mod natural in alimente.

In timp ce toata lumea stie ca acidul vine la pachet cu o serie intreaga de beneficii pentru organism, nu putini sunt cei care omit faptul ca deficitul de acid folic poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate.

Tocmai din acest motiv ne dorim sa lamurim in randurile urmatoare toate detaliile cu privire la acidul folic, drept pentru care va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Beneficii acid folic

Beneficii acid folic
Beneficii acid folic

Asa cum spuneam si in introducere, acidul folic s-a dovedit a fi necesar pentru buna functionare a organismului uman. Motivul este unul cat se poate de simplu, acidul fiind implicat in productia de material genetic si in alte functii esentiale ale organismului.

Spre exemplu, acidul contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, la reglarea functionarii sistemului nervos si la transformarea proteinelor si lipidelor in organism.

Acidul previne, de asemenea, malformatiile congenitale, motiv pentru care marea majoritate a femeilor insarcinate consuma suplimente alimentare ce contin acest ingredient atat inainte, cat si in timpul sarcinii.

Citeste si: Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism

Acidul s-a dovedit a avea o contributie importanta si in sustinerea sistemului nervos, acesta putand preveni dementa chiar. De asemenea, specialistii considera ca un nivel optim de acid folic este benefic pentru prevenirea tulburarilor de dezvoltare neurologica sau emotionala.

Potrivit studiilor, acidul folic reduce nivelul de homocisteina, acea molecula care are o legatura puternica cu aparitia problemelor cardiovasculare si trombozelor venoase. Totodata, homocisteina se face responsabila de multe ori si de aparitia starilor depresive.

Daca tot am pomenit depresia, trebuie sa spunem ca acidul previne aparitia acestor stari, suplimentele care contin acest ingredient stimuland receptorii de serotonina de la nivelul creierului.

In cele din urma, mai vrem sa mentionam si faptul ca acidul sustine sistemul imunitar, acest nutient ajutand la cresterea rezistentei organismului impotriva infectiilor.

Acidul folic. Simptomele deficitului de vitamina B9

Alimente bogate in vitamina B9
Alimente bogate in vitamina B9

Dupa ce ne-am lamurit cu privire la beneficiile acidului folic, trebuie sa aflam si care sunt primele simptome care apar atunci cand avem un deficit de acid folic in organism. In mod normal, aceste simptome apar in mod treptat. In aceste conditii, de multe ori, exista riscul ca multi dintre noi sa ignoram aparitia lor. Aceasta problema se agraveaza insa in timp in cazul in care nu este tratata!

In primul si primul rand, unul dintre principalele semne ale deficitului de acid folic este aparitia anemiei megaloblastice, care este pusa pe seama deficitului de globule rosii. Anemia se manifesta in mod normal prin oboseala, lipsa apetitului, dureri de cap, stari de lesin sau diaree.

Atunci cand in organism exista un deficit de acid folic, pot aparea insa si alte simptome. Printre acestea, cele mai des intalnite sunt aparitia starilor depresive, aparitia alergiilor, slabiciunea musculara, tulburarile de memorie, starea de oboseala, aparitia starilor de iritabilitate sau respiratia sacadata.

Alimente bogate in acid folic

Alimente bogate in acid folic
Alimente bogate in acid folic

Stim deja ca acidul folic este extrem de important pentru buna functionare a organismului, asa ca acum trebuie sa ne indreptam atentia catre acele alimente care ne pot asigura o cantitate semnificativa de acid folic.

In cazul in care ne confruntam cu un deficit de acid folic, din alimentatia noastra de zi cu zi nu ar trebui sa lipseasca urmatoarele legume: fasole, spanac, linte, naut, varza, varza de Bruxelles, mazare, conopida, avocado, sparanghel. De asemenea, o cantitate importanta de acid folic se mai gaseste si in galbenusurile de oua si in ficat.

De asemenea, unele alimente sunt imbogatite cu acid folic tocmai pentru a suplini acest deficit care poate aparea in organism, in aceasta categorie de alimente incadrandu-se painea, cerealele, faina, malaiul sau orezul.