Ce este bursa si cum poti investi
Ce este bursa si cum poti investi

Ce este bursa si cum poti investi in Romania


Ce este bursa si cum poti investi. In ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai des despre punerea banilor in mod activ la treaba, tot mai multi fiind cei care prefera sa investeasca la bursa decat sa isi tina economiile blocate intr-o banca pentru dobanda. Desi o astfel de investitie ar putea suna foarte tentant la prima vedere, nu trebuie sa uitati nici de riscurile cu care vine la pachet!

In cazul in care vreti insa sa faceti un prim pas in aceasta lume a investitiilor de acest fel, trebuie mai intai sa intelegeti cum functioneaza lucrurile. Pentru inceput, haideti sa aflam ce inseamna, de fapt, bursa si cum poate avea acces la ea un investitor aflat la inceput de drum.

Ce este bursa si cum poti investi – Cuprins:

Ce este bursa

Ce este bursa
Ce este bursa

Pe intelesul tuturor, bursa este institutia prin intermediul careia investitorii vand sau cumpara valori mobiliare, cele mai comune dintre acestea fiind actiunile. In tara noastra, institutia in cauza este Bursa de Valori Bucuresti – BVB.

Lasand la o parte actiunile companiilor despre care aminteam mai devreme, in categoria valorilor mobiliare ce pot fi tranzactionate pe bursa mai regasim actiunile pa marfuri, titlurile de valoare, obligatiunile de stat, obligatiunile municipale sau obligatiunile corporative.

De asemenea, mai trebuie sa amintim si despre forex – foreign exchange markets, un instrument potrivit insa unui investitor cu experienta pe piata bursiera.

Citeste si: Ce este PIB (Produsul Intern Brut) si ce arata

Practic, bursa este o piata, in care unii cumpara anumite instrumente financiare, iar altii vand anumite instrumente financiare. Bineinteles, asteptarile celor care cumpara si celor care vand aceste instrumente sunt diferite. Spre exemplu, cei care cumpara actiuni la o companie o vor face in speranta aprecierii acestora, pentru ca intr-un final investitia sa se dovedeasca a fi profitabila.

Ce este insa cel mai important de evidentiat este ca bursa nu mai reprezinta in ziua de astazi un spatiu fizic. Astfel, in prezent, fiecare dintre noi poate acces pe pietele bursiere prin intermediul internetului. Tocmai din acest motiv au si aparut in ultimii ani tot mai multi oameni care vorbesc despre investitiile pe care le-au facut pe bursa.

In trecut, economisirea unor bani intr-un cont la banca pentru o dobanda anuala reprezenta “investitia” perfecta pentru multi oameni. O asemenea investitie s-a dovedit insa mereu a fi nu chiar atat de profitabila, dobanzile oferite de banci devenind din ce in ce mai mici, situandu-se uneori chiar sub nivelul inflatiei.

Practic, economisind banii la banca, nu numai ca ii tii blocati intr-un cont, dar ajungi chiar sa pierzi din valoarea lor odata cu trecerea anilor. Astfel, nu este de mirare ca un numar tot mai mare de oameni au inceput sa se intereseze in legatura cu investitiile la bursa.

Cum se poate investi la bursa din Romania

Investitor
Investitor

Desi lucrurile pot parea extrem de complicate la prima vedere, trebuie sa stiti ca nu aveti de ce sa va temeti. Oricine poate avea acces la bursa din Romania foarte simplu si rapid, primul pas ce trebuie facut fiind acela al deschiderii unui cont de tranzactionare la un intermediar, numit si broker.

De asemenea, tot prin intermediul unui broker, se poate avea acces si la bursele internationale, nu numai la cea din Romania. Revenind la deschiderea contului, trebuie sa stii ca pentru inceput se poate face un cont demo, cu ajutorul caruia sa testezi toate functionalitatile acestuia.

Dupa ce ti-ai deschis un cont de tranzactionare, trebuie sa il alimentezi cu bani. Apoi, evident, poti incepe tranzactiile la bursa. Tranzactiile se pot realiza prin intermediul unui broker sau prin anumite platforme de tranzactionare online.

Atentie, in cazul in care va hotarati sa faceti acest pas, nu faceti tranzactii bursiere la intamplare! Cereti mai intai sfatul unui broker, analizati toate informatiile disponibile pe piata sau in presa de specialitate si abia mai apoi inaintati cu acest demers!