Ce este Cabala si cine a pus bazele
Ce este Cabala si cine a pus bazele

Ce este Cabala si cine a pus bazele


Ce este Cabala si cine a pus bazele. Cabala este considerata sursa celor mai multe dintre ideile care stau la baza masoneriei, probabil cea mai mare societate secreta din intreaga lume. De-a lungul vremurilor, Cabala a fost legata pe rand de religie, misticism, tarot, yoga, numerologie, astrologie, farmece, amulete, magie si alte cate si mai cate.

Nu este asadar de mirare ca pana in ziua de astazi, Cabala este invaluita in mister pentru cei mai multi dintre cei neinitiati. Despre masonerie se vorbeste des, insa v-ati intrebat vreodata ce este, de fapt, Cabala, aceasta disciplina si scoala ezoterica ce se afla la baza ritualurilor masonice?! Aflam impreuna mai multe detalii interesante despre acest subiect in randurile urmatoare!

Ce este Cabala si cine a pus bazele – Cuprins:

Ce inseamna acest termen

Arborele sephiroth
Arborele sephiroth

In primul si primul rand trebuie sa spunem ca termenul Cabala provine din limba ebraica veche, unde inseamna “traditie” sau “primire”. Conform invataturilor hermetice, Cabala presupune o interpretare mistico-religioasa data de iudaism Vechiului Testament. Doctrina mistica iudaica din Evul Mediu ce avea la baza aceasta interpretare a aparut cel mai probabil inca din timpul captivitatii babilonene, fiind transmisa mai apoi prin intermediul unor initiati. Potrivit specialistilor, Biblia ebraica a fost interpretata de aceasta doctrina in sens ocult, recurandu-se atat la simbolismul numerelor si literelor, cat si la anumite practici de magie.

Dezvoltat treptat intre secolele III si XII d.Hr., acest sistem mistic iudaic a atins perioada de glorie in timpul Spaniei musulmane. Dupa expulzarea evreilor din Spania de la sfarsitul secolului al XV-lea, sistemul mistic iudaic despre care vorbim in aceste randuri s-a raspandit pe intreg continentul european, inclusiv in Israel.

Primele baze ale Cabalei sunt insa invaluite in mister in realitate, alti specialisti fiind de parere ca vechimea Cabalei este de mai multe mii de ani. Mai exact, unele surse sustin ca prima persoana care a descoperit invataturile Cabalei a fost Adam Harishon, care a trait in urma cu mai bine de 5.000 de ani!

De-a lungul mileniilor, invataturile Cabalei au trecut prin mainile si mintile a milioane de oameni. Evident, Cabala din ziua de astazi nu mai este acea Cabala autentica din urma cu cateva milenii, invataturile de baza fiind amestecate de-a lungul vremurilor cu propriile invataturi si intelegeri ale celor ce au transmis-o din generatie in generatie.

Ce este Cabala

Ce este Cabala
Ce este Cabala

Si totusi ce este, de fapt, Cabala? Cabalistul Yehuda Ashlag sustine in invataturile sale ca intelepciunea Cabalei “nu este nici mai mult si nici mai putin decat o secventa de radacini, care se revarsa ca urmare a cauzei si efectului, cu reguli fixe si determinate, impletindu-se cu un singur obiectiv sublim descris ca “revelarea Dumnezeirii Sale creaturilor Sale in aceasta lume”. Sigur, este o definitie complexa, dar care poate fi redusa la o concluzie ce poate fi inteleasa de oricine. Mai exact, Cabala este o metoda prin care orice persoana poate atinge un nivel mai inalt al realitatii.

Stiinta Cabalei este invaluita insa in mister, asa cum spuneam si in randurile anterioare. Savanti si filozofi renumiti din intreaga lume, precum Newton, Leibniz sau Pico della Mirandola, au cercetat si au incercat de-a lungul vremii sa inteleaga aceasta stiinta. Rezultatele nu au fost insa concludente deloc, putini fiind cei care stiu ce este cu adevarat Cabala. Insa tocmai acest lucru a facut din Cabala o atractie nemuritoare pentru intreaga omenire!

Citeste si: Ce este hijabul si de ce e important in religia musulmana

Accesul la invataturile Cabalei a fost, este si va ramane probabil extrem de restrictiv. In primul rand, cerintele prevad ca cel care doreste sa studieze Cabala sa fie un barbat evreu cu o varsta de peste 40 de ani. Apoi, barbatul in cauza trebuie sa cunoasca bine limba ebraica, sa cunoasca in profunzime Tora si Legea Mozaica si in cele din urma sa isi gaseasca un invatator intelept. Practic, am putea spune ca studiul Cabalei este rezervat rabinilor.

In ziua de astazi, exista insa numeroase grupuri contemporane ce se afla in afara iudaismului ortodox care prezinta o invatatura mult simplificata a Cabalei pentru cei ce nu indeplinesc cerintele mentionate in randurile precedente. Aceasta prezentare simplificata a invataturilor cabalistice este insa blamata de multe dintre vechile scoli cabalistice.