Ce este Cartea Verde Auto si de ce iti trebuie in calatorii
Ce este Cartea Verde Auto si de ce iti trebuie in calatorii

Ce este Cartea Verde Auto si de ce iti trebuie in calatorii


Ce este Cartea Verde Auto. Urmeaza sa pleci in vacanta la volanul propriei masini?! Evident, iti doresti o vacanta linistita in care sa te bucuri de locurile pe care urmeaza sa le vizitezi si de compania celor dragi! Tocmai din acest motiv este indicat sa iti planifici calatoria din timp si sa te asiguri ca ai toate documentele de care ai nevoie pentru a nu avea niciun fel de probleme.

Si aici nu ne referim numai la pasaport sau la o asigurare de calatorie pentru tine, ci si la documentele masinii. Unul dintre aceste documente este Cartea Verde Auto. Nu putini sunt insa cei care nu stiu exact ce este, de fapt, Cartea Verde Auto si care sunt situatiile in care aceasta este necesara. Haideti sa aflam mai multe detalii despre acest document impreuna!

Ce este Cartea Verde Auto si de ce iti trebuie in calatorii – Cuprins:

Ce este Cartea Verde Auto

Cartea Verde Auto
Cartea Verde Auto

Cand vorbim despre Cartea Verde Auto ne putem gandi la un document adiacent politei RCA despre care stie orice sofer roman. La fel ca si polita RCA, cartea verde a unui autoturism se poate dovedi extrem de utila in cazul nefericit in care esti implicat intr-un accident.

Desigur, nimeni nu isi doreste si nu se gandeste ca ar putea face accident atunci cand pleaca in vacanta, insa intotdeauna este mai bine sa fii prevazator atunci cand vine vorba despre asa ceva. Acest document te poate proteja din punct de vedere financiar in cazul unui accident, aceasta functionand in afara granitelor tarii.

Mai exact, Cartea Verde Auto va acoperi daunele financiare cauzate unor terte persoane, prin despagubiri acordate de compania de asigurari.  Inainte de a porni la drum, asigura-te intotdeauna ca ai la indemana toate documentele de asigurare ale masinii de care ai nevoie.

Citeste si: Ce este permisul international de conducere si cum il obtii

Dupa ce vei trece granita si vei ajunge pe teritoriul unui stat strain, membru al Spatiului Economic European, te supui obligatiei de a prezenta documentul despre care vorbim in randurile de fata, si anume Cartea Verde Auto. Aceasta Carte Verde Auto poate fi incheiata direct, de catre unul dintre asiguratorii RCA, sau de catre unul dintre distribuitorii de asigurari. 

Atentie, atunci cand vorbim despre Spatiul Economic European (SEE) nu ne referim numai la statele membre ale Uniunii Europene. In Spatiul Economic European sunt incluse si alte state care nu fac parte din UE, si anume Islanda, Norvegia sau Liechtenstein.

Fiecare stat membru al Spatiului Economic European are dreptul de a verifica soferii care conduc pe teritoriul lor si de a le solicita sa dovedeasca existenta acestui document de asigurare numit Cartea Verde Auto. Absenta acestui document poate atrage dupa sine interzicerea accesului pe teritoriul statului respectiv. 

In ce tari poti utiliza acest tip de asigurare

Masina pregatita de calatorii
Masina pregatita de calatorii

In prezent, exista 47 de state pentru care poti incheia o asigurare de tipul Cartea Verde Auto: Austria, Albania, Andorra, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Belarus, Cipru, Cehia, Danemarca, Elvetia, Germania, Spania, Estonia, Franta, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croatia, Italia, Israel, Iran, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Romania, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia si Turcia. 

Unele dintre politele de asigurare de raspundere civila auto nu includ state precum Rusia, Iran, Belarus sau Azerbaidjan. In cazul acestor stat, soferii sunt nevoiti sa plateasca o taxa suplimentara pentru a putea incheia o polita de asigurare. 

Lasand la o parte aceasta Carte Verde Auto despre care am vorbit in randurile anterioare, atunci cand pleci in afara granitelor tarii la volanul propriei masini asigura-te ca ai la indemana toate documentele necesare pentru drum.

Mai exact, ai nevoie de cartea de identitate, pasaportul (in cazul in care urmeaza sa iesi din Uniunea Europeana), asigurarea medicala, certificatul de inmatriculare al masinii cu viza ITP valabila si polita de asigurare impreuna cu Cartea Verde Auto.