Ce este permisul international de conducere si cum il obtii
Ce este permisul international de conducere si cum il obtii

Ce este permisul international de conducere si cum il obtii


Ce este permisul international de conducere. Urmeaza sa pleci in concediu si iti doresti sa inchiriezi o masina la fata locului pentru a putea vizita cat mai multe locuri pe cont propriu? Este, intr-adevar, o idee extrem de buna, insa nu uita de permisul international de conducere!

Desi nu vei avea nevoie de el peste tot, permisul international de conducere este obligatoriu daca iti doresti sa te urci la volanul unei masini intr-o multime de tari. Daca nu stii prea multe detalii despre acest subiect, hai sa aflam impreuna ce este permisul international de conducere si care sunt tarile in care este necesar acest document.

Ce este permisul international de conducere si de ce poate fi folositor  – Cuprins:

Ce este permisul international de conducere

Ce este permisul international de conducere
Ce este permisul international de conducere

Inainte de toate, permisul international de conducere este destinat celor care isi doresc sa calatoreasca la volanul propriei masini in strainatate sau sa conduca un automobil inchiriat in afara granitelor tarii. Permisul iti da dreptul sa conduci legal pe teritoriul a nu mai putin de 175 de tari din toate colturile lumii. 

Practic, atunci cand ne referim la permisul ne ducem cu gandul la o traducere legalizata a permisului auto romanesc. Traducerea este facuta in sapte limbi de circulatie internationala: engleza, franceza, germana, spaniola, rusa, greaca si araba. Permisul international de conducere este recunoscut in toate statele care au semnat Conventia Internationala privind Circulatia Rutiera la Viena, in 8 noiembrie 1968.

Citeste si: Ce este capacitatea cilindrica a unui automobil

Daca urmeaza sa calatoresti intr-o tara membra a Uniunii Europene, trebuie sa stii ca nu ai de ce sa iti faci niciun fel de griji. In acest caz nu vei avea nevoie de acest act, permisul auto eliberat de autoritatile din Romania fiind mai mult decat suficient.

Incepand cu anul 2013 a fost stabilit un model unic de permis auto pe tot teritoriul blocului comunitar european. Astfel, permisul auto este eliberat acum de toate tarile membre ale UE in acelasi format. Mai tarziu, in anul 2016, la Bruxelles s-a stabilit ca tarile membre sa recunoasca reciproc permisele auto eliberate de fiecare dintre aceste state, inclusiv pe cele emise anterior. 

Revenind insa la permisul international, trebuie sa spunem ca documentul se va dovedi extrem de util in cazul calatoriilor in afara continentului european. Asa cum spuneam si mai devreme, o multime de tari din afara Batranului Continent solicita soferilor care conduc o masina pe teritoriul lor un permis international de conducere.

Cum sa obtii un astfel de permis

Permis de conducere
Permis de conducere

Asadar, daca ai nevoie de un permis international de conducere, trebuie sa stii ca mai intai de toate trebuie sa ajungi la Automobil Club Roman (ACR). Cei de la ACR elibereaza permisul cetatenilor romani care isi au domiciliul pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, cei care solicita eliberarea acestui documente trebuie sa stie ca trebuie sa fie membri ai ACR si sa posede un permis de conducere romanesc eliberat de cel putin un an. Permisul international de conducere este valabil timp de 12 luni de la data emiterii. 

Si cetatenii straini pot solicita eliberarea unui permis international de conducere in tara noastra, insa acestia trebuie sa faca dovada rezidentei in Romania. Bineinteles, acestia trebuie sa detina si un permis auto eliberat de autoritatile din tara noastra. 

Acte necesare pentru eliberarea permisului international de conducere: 

a) act de identitate, in copie si in original, 

b) permis de conducere romanesc, in copie si in original, 

c) cerere-tip completata, 

d) carnetul de membru ACR, 

e) doua fotografii tip pasaport (3 cm x 4 cm). 

Taxa pentru eliberarea permisului international de conducere este in valoare de 800 de lei, presupunand inclusiv cotizatia pentru a deveni membru ACR. Nu este ieftin, intr-adevar, insa acest permis international de conducere va poate scuti de o groaza de probleme si griji atunci cand veti calatori intr-o tara din afara Europei.