Ce este cea de-a 13-a pensie si cine o primeste
Ce este cea de-a 13-a pensie si cine o primeste

Ce este cea de-a 13-a pensie si cine o primeste


Sfarsitul anului 2021 a venit cu o veste buna pentru o mare parte dintre pensionarii romani, autoritatile hotarand ca cei cu venituri mici sa primeasca o a 13-a pensie. Mai exact, vorbim despre un ajutor in valoare de 1.200 de lei dedicat persoanelor care primesc o pensie mica de la stat.

Vestea este imbucuratoare pentru o buna parte dintre pensionarii romani, mai ales in conditiile in care acest ajutor vine in perioada iernii, atunci cand facturile la utilitati sunt mai mari decat in restul anului. Tu stii ce este, de fapt, a 13-a pensie si care sunt categoriile de pensionari care vor incasa acest ajutor de la stat? Iti oferim mai multe detalii in randurile urmatoare!

Ce este cea de-a 13-a pensie si cine o primeste – Cuprins:

Ce este cea de-a 13-a pensie

Ce este cea de-a 13-a pensie
Ce este cea de-a 13-a pensie

Potrivit unui anunt facut chiar de ministrul Muncii, Marius Budai, incepand cu anul 2022 se introduce cea de-a 13-a pensie pentru pensionarii cu venituri mici. Mai exact, vorbim despre un ajutor pe care il vor primi cei care primesc o pensie de la stat mai mica de 1.600 de lei pe luna.

Hotararea a fost aprobata de Guvern la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, ceea ce inseamna ca de acum inainte toti pensionarii care au o pensie mai mica de 1.600 de lei vor primi in luna ianuarie a fiecarui an cea de-a 13-a pensie in valoare de 1.200 de lei.

Masura luata de autoritati la sfarsitul anului trecut vine intr-un context extrem de nefavorabil pentru toti oamenii cu venituri mici, in special pentru cei aflati la pensie. Romania nu numai ca se confrunta cu un val de scumpiri in ultima perioada in ceea ce priveste produsele de baza, dar facturile la utilitati au explodat de-a dreptul. In aceste conditii, nu putini sunt pensionarii care se regasesc in situatia de a nu se mai putea descurca cu cheltuielile de la o luna la alta.

In aceste conditii, cea de-a 13-a pensie are rolul de a ii ajuta pe pensionarii mai putin norocosi, care beneficiaza de o pensie lunara din partea statului de mai putin de 1.600 de lei. Potrivit ministrului Marius Budai, acest ajutor financiar vine sa creeze “un scut in jurul celor nevoiasi parinti si bunici, pentru a fi aparati in fata acestui val urias de scumpiri”.

Citeste si: Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii

Luand in calcul acest ajutor financiar oferit sub forma celei de-a 13-a pensii, in luna ianuarie nu a mai existat nicio persoana care sa incaseze venituri cumulate mai mici de 2.200 de lei. Potrivit statisticilor, peste 2.5 milioane de pensionari romani au beneficiat de acest ajutor in luna ianuarie a acestui an. Impactul bugetar al acestei masuri a fost de 2.56 miliarde de lei si a fost asigurat din bugetul de stat.

Incepand din acest an, pensia minima in Romania a crescut de la 800 la 1.000 de lei. Orice pensionar care are venituri cuprinse intre 1.000 si 1.600 de lei va primi un ajutor in luna ianuarie astfel incat veniturile cumulate sa ajunga la suma de 2.200 de lei.

Mai exact, pensionarii care au o pensie de 1.000 de lei vor primi in luna ianuarie un ajutor in valoare de 1.200 de lei. In cazul in care pensia este de 1.100 lei, spre exemplu, ajutorul acordat sub forma celei de-a 13-a pensii va fi in valoare de 1.100 de lei. Pe acelasi model, daca vorbim despre o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de numai 600 de lei.

Potrivit cifrelor oferite de autoritati, in tara noastra erau inregistrati la inceputul acestui an un numar de 4.84 milioane de pensionari. Pensia medie in Romania a ajuns acum la o valoare de 1.609 lei. Aproape jumatate dintre pensionarii Romaniei vor beneficia an de an in luna ianuarie de cea de-a 13-a pensie despre care am vorbit in randurile anterioare.