Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii
Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii

Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii


Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii. Auzim de multe ori despre tot felul de cazuri in care oamenii au aflat ca au actiuni pe numele lor fara sa stie, avand de incasat dividende la care nici nu s-ar fi gandit vreodata. Ei bine, pentru a nu te regasi in aceeasi situatie si tu, trebuie sa stii ca exista un loc in care romanii pot afla daca au actiuni pe numele lor fara sa stie.

Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii – Cuprins:

Ce este Depozitarul Central

Ce este Depozitarul Central
Ce este Depozitarul Central

Depozitarul Central este o institutie membra a grupului Bursa de Valori Bucuresti. Cele mai importante surse de venit ale institutiei se bazeaza pe veniturile incasate din serviciile pentru emitenti, pentru detinatorii de titluri si pentru serviciile prestate intermediarilor. Totusi, ce este, de fapt, Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii?

La aceasta ora, Depozitarul Central este singura institutie din tara noastra care poate aduce clarificari cu privire la actiunile pe care le detine fiecare roman. De asemenea, tot de la cei de la Depozitarul Central putem afla daca cineva are sau nu dividende de incasat.

Daca va intrebati cum ar fi posibil sa nu stii ca ai actiuni pe numele tau, ei bine, credeti-ne ca exista o sansa foarte mare ca milioane de oameni sa nu stie de existenta actiunilor pe care le au. La ora actuala, in Romania, exista mai bine de 8 milioane de oameni care figureaza ca actionari la una dintre societatile privatizate de stat in perioada anilor ’90. Din pacate, foarte multi dintre acestia nu stiu ca inca mai detin respectivele titluri, chiar daca au trecut mai bine de trei decenii de atunci!

Tocmai din acest motiv, Depozitarul Central este o institutie de care trebuie sa stii si tu! Depozitarul Central are sediul in Bucuresti, la adresa Bulevardul Carol I nr. 34 – 36 si este o institutie fundamentala a pietei de capital, membra a grupului Bursa de Valori Bucuresti.

Depozitarul Central asigura compensarea si decontarea tranzactiilor bursiere, precum si evidenta registrelor societatilor emitente. Depozitarul Central este o societate pe actiuni, printre cei mai importanti actionari ai institutiei numarandu-se Bursa de Valori Bucuresti, BRD, cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) si multi brokeri locali.

Cate sectiuni exista

Actiuni
Actiuni

La Depozitarul Central exista doua sectiuni unde pot fi depozitate actiunile investitorilor. Prima sectiune este destinata acelor persoane care detin actiuni, dar care nu au deschis un cont la o firma de brokeraj si care nu au cerut in mod expres ca titlurile detinute sa fie transferate in aceasta sectiune.

Apoi, in a doua sectiune se gasesc detinerile persoanelor care au un cont deschis la o firma de brokeraj. Astfel, putem spune ca prima sectiune este cea a investitorilor inactivi, in timp ce cea de-a doua seciune este cea a investitorilor activi.

Citeste si: Ce este un motor de cautare si la ce te ajuta

Daca vrei sa afli daca ai actiuni la o companie listata pe bursa, trebuie sa soliciti un extras de cont de la Depozitarul Central. Acest extras se elibereaza dupa plata unei taxe in valoare de 6 lei. De asemenea, atunci cand faceti aceasta solicitare, trebuie sa stiti ca veti avea nevoie si de cateva documente. Mai exact, vorbim despre o cerere de eliberare a extrasului de cont, o copie a actului de identitate al titularului de cont si de dovada achitarii taxei despre care pomeneam mai devreme.

Puteti sa solicitati astfel de informatii si in numele altei persoane, insa trebuie sa stiti ca in acest caz veti avea nevoie si de o procura notariala sau de o imputernicire autentificata la notar pentru ridicarea extrasului de cont. Totodata, veti avea nevoie si de copiile actelor de identitate ale titularului de cont.

In cazul in care veti afla ca aveti actiuni la o companie listata pe bursa, veti avea la indemana doua variante. Fie mentineti actiunile detinute in Sectiunea 1 despre care vorbeam mai devreme, fie le transferati intr-un cont deschis la o firma de brokeraj autorizata.