Ce este un motor de cautare si la ce te ajuta
Ce este un motor de cautare si la ce te ajuta

Ce este un motor de cautare si la ce te ajuta


Ce este un motor de cautare. Internetul face parte din viata noastra de zi cu zi, fiecare dintre noi fiind prezenti intr-un fel sau altul pe internet in ziua de astazi. Fie ca suntem conectati cu prietenii pe retelele de socializare, fie ca ne folosim de internet pentru a afla informatii despre subiecte de interes, toti avem nevoie de internet in aceasta era moderna in care traim in prezent!

Mai mult ca sigur ai observat si tu ca folosesti tot mai des un motor de cautare atunci cand navighezi pe internet, si asta nu de ieri, de azi!

Desi ne folosim cu totii de aceasta unealta zi de zi, nu toata lumea stie ce este, de fapt, un motor de cautare. Poate parea simplu la prima vedere, insa in spatele unui motor de cautare regasim un sistem extrem de complex fara de care acesta nu ar putea functiona. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect in randurile urmatoare!

Ce este un motor de cautare si la ce te ajuta – Cuprins:

Ce este un motor de cautare

Ce este un motor de cautare
Ce este un motor de cautare

Simplist vorbind, un motor de cautare este un instrument prin intermediul caruia utilizatorii de internet cauta continut. Cel mai probabil, acum te intrebi oare cum poate functiona atat de bine si de rapid un asemenea sistem software, nu-i asa?!

Ei bine, un motor de cautare colecteaza si organizeaza continutul din intreaga retea, utilizatorii urmand sa aiba acces la acest continut prin interogari, folosindu-se de cuvinte sau fraze cheie.

Mai exact, utilizatorul indica un cuvant sau o fraza cheie in casuta de cautare, iar motorul de cautare cauta in baza de date paginile web relevante cererii. In cele din urma, cele mai relevante pagini sunt afisate utilizatorului.

Fara existenta acestor motoare de cautare, viata noastra pe internet s-ar dovedi mult mai dificila. In ziua de astazi, cantitatea de informatii disponibila pe World Wide Web este mai mult decat uriasa, fiind imposibil pentru un om sa stie exact unde sa caute informatia de care are nevoie. Intregul proces de cautare a unei informatii a devenit insa mult mai usor datorita acestor motoare de cautare, care fac toata treaba in mai putin de o secunda!

Este important sa stii ca atunci cand executi o cautare nu cauti de fapt prin chiar toate paginile existente pe internet, ci doar prin acele pagini indexate de respectivul motor de cautare pe care il folosesti.

Indexul motorului de cautare este o baza de date care se actualizeaza in mod permanent cu ajutorul unui robot. Robotii unui motor de cautare scaneaza paginile web pentru a identifica paginile noi si pentru a le adauga in baza de date. In acest fel, milioane si milioane de pagini web sunt stocata pe servere, formand astfel indexul (baza de date) motorului de cautare.

Principalele motoare de cautare

Motoare de cautare
Motoare de cautare

Atunci cand vorbim despre motoare de cautare ne ducem cu totii cu gandul la Google, cel mai important motor de cautare pe care il cunoastem. Totusi, Google nu este singurul motor de cautare existent pe internet la care putem apela. In topul motoarelor de cautare se mai gasesc o gramada de alte nume, printre cele mai importante fiind Yahoo, Bing, Yandex, Ask, Baidu sau DuckDuckGo.

Google este fara doar si poate cel mai accesat motor de cautare atat in Romania, cat si in restul lumii. Te-ai intrebat vreodata care sunt criteriile pe care le foloseste Google pentru a iti oferi rezultatele atunci cand cauti ceva?! Haideti sa aflam cum functioneaza de fapt Google, cel mai mare motor de cautare de pe internet!

Citeste si: Ce este semnatura electronica si ce avantaje ofera

In primul rand, atunci cand utilizator efectueaza o cautare, Google cauta la randul lui in baza sa de date toate paginile care contin termenii de cautare introdusi de utilizator. Apoi, Google ordoneaza rezultatele pe care le considera relevante pentru cautarea efectuata de tine. Google se foloseste de nu mai putin de 200 de criterii pentru a face acest “clasament” al rezultatelor relevante pentru cautarea facuta de tine!

Mai exact, este vorba despre mai multi factori de ranking pe care algoritmii Google ii foloseste pentru a extrage din baza de date site-urile care raspund cel mai bine cautarii tale. Tot acest proces exista deoarece Google isi propune in primul si primul rand sa iti livreze un continut relevant in cel mai scurt timp posibil.

Permanent, atat Google, cat si celelalte motoare de cautare, sufera modificari si imbunatatiri din dorinta de a ramane competitive pe aceasta piata si din dorinta de a oferi utilizatorilor rezultate relevante.