Ce este un IP si de la ce vine aceasta denumire
Ce este un IP si de la ce vine aceasta denumire

Ce este un IP si de la ce vine aceasta denumire


Ce este un IP. Adresele IP se afla la baza retelelor de calculatoare din ziua de astazi, acestea reprezentand practic elementele de identificare ale device-urilor din retea. Cel mai probabil, si tu ai avut nevoie la un moment dat de adresa IP a calculatorului pe care il folosesti, nu-i asa?!

Totusi, trebuie sa recunoastem ca o definitie a adresei IP este destul de greu de dat, mai ales unor persoane care nu au foarte multe cunostinte de ordin tehnic. Totusi, vom incerca in randurile urmatoare sa va explicam ce sunt aceste IP-uri pe care le tot pomenim, de ce sunt atat de importante si la ce sunt folosite!

Ce este un IP si de la ce vine aceasta denumire – Cuprins:

Ce este un IP

Ce este un IP
Ce este un IP

Asa cum spuneam si mai devreme, atunci cand vorbim despre IP ne referim practic la un element de identificare al device-ului pe care il utilizam. Daca vrem sa facem o comparatie cu viata de zi cu zi, putem sa ne indreptam atentia catre CNP-urile din buletinele noastre. Codul numeric personal are rolul de a identifica orice persoana din tara. Similar, IP-ul este un element de identificare pentru orice device.

Notiunea de IP (Internet Protocol) a aparut pentru prima data in anul 1980. Aceasta foloseste 32 de biti pentru definirea unei adrese, adresa fiind alcatuita din patru campuri diferite. Aceste campuri sunt delimitate prin puncte, iar in fiecare camp dintre cele patru pot fi alocati 8 biti.

Exemplu adresa IP: 192.168.1.1

Pentru a putea comunica intre ele, dispozitivele pe care le folosim cu totii in viata noastra de zi cu zi, incepand de la PC-uri, laptop-uri, smartphone-uri si pana la routere sau switch-uri, au nevoie de un element de identificare unic.

Acest element de identificare unic este chiar IP-ul despre care vorbim in materialul de fata. Asadar, IP-ul reprezinta un mod de a identifica un dispozitiv intr-o retea. Tocmai din acest motiv, IP-ul trebuie sa fie unic, neexistand posibilitatea sa existe doua IP-uri identice in aceeasi retea.

Standardizarea adreselor

Harta comunicatii
Harta comunicatii

Atunci cand vorbim despre adrese IP, trebuie sa stim ca exista doua standarde importante: IP versiunea 4 (IPv4), respectiv IP versiunea 6 (IPv6). Adresele IP versiunea 4 sunt cele mai utilizate in prezent.

Numarul de 32 de biti pe care il pomeneam mai devreme ne indica insa faptul ca exista un numar maxim de adrese IP care pot fi generate, si anume 2^32 = 4.294.967.296. Evident, numarul dispozitivelor conectate la internet este mult, mult mai mare. Astfel, a aparut in cele din urma standard IP versiunea 6.

Adresele IP de versiune 6 au fost create in anul 1995, fiind compuse din opt grupuri de caractere separate prin doua puncte (:). In comparatie cu adresele IP versiune 4, acestea pot contine si litere de la a la f. Acest standard poate genera un numar maxim urias de adrese, si anume 2^128.

IP dinamic vs. IP static

IP dinamic vs. IP static
IP dinamic vs. IP static

Daca nu sunteti chiar straini de problemele de ordin tehnic, cel mai probabil ati mai auzit pana acum ca adresele IP pot fi fie statice, fie dinamice. In cele mai multe cazuri, adresa IP se modifica tot timpul, marea majoritate a router-elor pe care le folosim acasa utilizeaza un protocol DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol.

Furnizorul de servicii de internet inchiriaza o multime de adrese IP, fiecare dintre acestea fiind activa pentru o perioada limitata de timp. Atunci cand aceasta perioada expira, router-ul va atribui automat o noua adresa IP.

Citeste si: Ce este Airbnb si de ce este util cand calatoresti

Bineinteles, in cazul in care vorbim despre o adresa IP statica, ne referim la o adresa IP care nu se schimba. Mai exact, aceasta ramane aceeasi pentru intreaga perioada in care este detinuta de o anumita entitate.

In marea majoritate a cazurilor, adresele IP statice sunt folosite de intreprinderi si alte persoane juridice. Totusi, oricine poate cumpara o astfel de adresa IP statica de la furnizorul de servicii de internet pe care il utilizeaza.