Ce este Certificatul de Conformitate Auto si la ce te ajuta
Ce este Certificatul de Conformitate Auto si la ce te ajuta

Ce este Certificatul de Conformitate Auto si la ce te ajuta


Ce este Certificatul de Conformitate Auto. Planuiesti sa iti cumperi o masina noua in curand? Daca da, probabil ca stii deja ca pentru a ti se elibera cartea de identitate a vehiculului de catre cei de la Registrul Auto Roman vei avea nevoie si de un Certificat de Conformitate al masinii. Aceasta regula este valabila inca din anul 2013, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. 

Nu sunt deloc putini cei care intampina probleme atunci cand ajung la acest document si care nu stiu ce este, de fapt, certificatul de conformitate al unui vehicul. Haideti sa va spunem mai multe detalii despre acest act de care veti avea nevoie atunci cand veti demara procedura de inmatriculare a masinii! Nu de alta, dar este mai bine sa stiti toate detaliile inca de la bun inceput pentru a nu avea batai de cap mai apoi! 

Ce este Certificatul de Conformitate Auto si la ce te ajuta – Cuprins:

Ce este Certificatul de Conformitate Auto

Ce este Certificatul de Conformitate Auto
Ce este Certificatul de Conformitate Auto

Certificatul de Conformitate al unui vehicul, denumit pe scurt si COC in unele cazuri, este un document eliberat pe baza regulilor unui sistem de certificare. Mai exact, acest document atesta faptul ca masina pe care tocmai ati cumparat-o respecta standardele CE si are drept de libera circulatie in tarile Uniunii Europene. Certificatul de Conformitate este reglementat in tara noastra prin intermediul Legii nr. 608 din 2001 privind evaluarea conformitatii produselor, lege republicata in anul 2008. 

Asadar, vorbim despre un document extrem de important, fara de care formalitatile de inmatriculare nu vor putea fi finalizate. Certificatul de Conformitate este emis de serviciul de omologare a marcii atunci cand vehiculul este nou.

Mai precis, atunci cand o masina noua paraseste fabrica in care a fost construita, un astfel de document este eliberat pentru cel care a achizitionat-o. Asadar, daca tocmai ati cumparat o masina noua, nu ezitati sa solicitati acest document. Cel mai probabil insa, veti primit certificatul inca inainte de a il cere, dealerii auto fiind obligati prin lege sa elibereze acest Certificat de Conformitate. 

Asa cum spuneam si in randurile de introducere, Certificatul de Conformitate va va fi imperios necesar pentru finalizarea procedurii de inmatriculare a noii masini. Prezentarea acestui document in original la Registrul Auto Roman este obligatorie in cazul tuturor vehiculelor noi, incepand de la autovehicule si pana la remorci, autovehicule cu doua sau trei roti, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere si asa mai departe.

De ce nu trebuie sa iti lipseasca acest document

Masini de vanzare
Masini de vanzare

In Certificatul de Conformitate, producatorul masinii declara ca autovehiculul indeplineste toate standardele si cerintele stabilite de CE. Prin intermediul acestui act se poate verifica autovehiculul si producatorul, numarul de omologarea tip, specificatiile tehnice si alte date. 

Exista insa si cateva exceptii pe o perioada limitata, in aceasta categorie incadrandu-se unele autovehicule de transport marfa sau persoane, remorcile cu caracteristici speciale si unele vehicule care nu au fost omologate comunitar.

In aceasta ultima categorie sunt incluse acele vehicule care provin din afara spatiului comunitar european sau care au primit doar omologare nationala. Important insa de precizat, Certificatul de Conformitate este obligatoriu si in cazul vehiculelor noi care detin omologare comunitara de tip si care sunt achizitionate individual din alte state.

Citeste si: Ce este conducerea defensiva si ce te invata

Una peste alta, Certificatul de Conformitate nu trebuie sa va lipseasca sub nicio forma din dosar in cazul in care tocmai ati cumparat o masina noua. Fara acest document nu veti putea obtine Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), adica cel mai important document al masinii.

Acest CIV este eliberat de Registrul Auto Roman si certifica faptul ca un autovehicul a fost omologat si este conform cu toate conditiile tehnice referitoare la siguranta circulatiei pe drumurile publice din tara noastra. De asemenea, documentul mai atesta si dreptul de proprietate asupra vehiculului pentru persoana care este mentionata in calitate de detinator. Mai mult decat atat, documentul este necesar si pentru inscrierea in circulatie a masinii, dar si pentru radierea ei.