Ce este cifra octanica si ce semnifica
Ce este cifra octanica si ce semnifica

Ce este cifra octanica si ce semnifica


Ce este cifra octanica. Te-ai intrebat vreodata daca sa fie de 95, de 98 sau de 100 atunci cand ai ajuns cu masina intr-o benzinarie? Ei bine, nu este nicio rusine in asta, in special daca esti incepator intr-ale condusului.

Cand vorbim despre aceste optiuni ne referim mai exact la cifra octanica a combustibilului. Mentionand acest lucru s-ar putea sa va fi bagat si mai rau in ceata si acum sa va intrebati ce este, de fapt, cifra optanica si de ce este aceasta atat de importanta pentru un automobil. Ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare si veti afla toate aceste detalii interesante!

Ce este cifra octanica si ce semnifica – Cuprins:

Ce este cifra octanica

Ce este cifra octanica
Ce este cifra octanica

Incepem cu inceputul si spunem ca atunci cand vorbim despre cifra octanica ne referim la rezistenta la autoaprindere a combustibilului, valoarea ei influentand modul in care se comporta motorul unei masini. Notiunea nu este deloc una noua, despre cifra octanica vorbindu-se pentru prima data in urma cu aproape un secol. Mai exact, chimistul Russell Marker a definit pentru prima data cifra octanica in jurul anului 1926.

In ciuda unor mituri care au circulat mereu printre soferi, nu este de ajuns sa alimentati cu o benzina de cifra octanica mare pentru a mari performantele masinii pe care o conduceti. In realitate, pentru fiecare model de masina exista o recomandare in acest sens venita din partea producatorului. In orice caz, valoarea cifrei octanice are un rol extrem de important in performantele motorului termic al unei masini.

Cu cat valoarea cifrei octanice creste, cu atat combustibilul poate suporta mai multa compresie inainte de detonare. Aceasta evaluare octanica nu face referire in mod direct la puterea de iesire sau la continutul de energie al combustibilului pe unitate de masa sau volum, ci indica capacitatea benzinei impotriva compresiei.

Citeste si: Ce este Depozitarul Central si care este rolul acestei institutii

Astfel, combustibilul cu o valoare octanica mai mare este utilizat in cazul motoarelor pe benzina cu compresie mai mare, putand fi produsa o putere mai mare. De partea cealalta, carburantii cu o cifra octanica mica sunt recomandati in mod special pentru motoarele de tip diesel, din simplul fapt ca acestea nu comprima combustibilul, ci mai degraba comprima doar aer si apoi injecteaza combustibilul incalzit prin compresie.

Masurarea efectiva a cifrei octanice se face utilizand un motor de test monocilindru, standardizat, care este proiectat in asa fel incat sa permita varierea raportului de comprimare in timpul functionarii. Testul presupune cresterea progresiva a raportului de comprimare pana cand se atinge limita detonatiei. Apoi, prin compararea raportului de comprimare, la care a aparut detonatia, dintre combustibilul supus testelor si cel al amestecului iso-octan:n-heptan se determina cifra octanica a combustibilului testat.

Ce benzina alegem atunci cand alimentam

Pompa de benzina
Pompa de benzina

Benzina cu cifra octanica 95 este potrivita pentru toate motoarele cu aprindere prin scanteie. Datorita metodelor moderne de rafinare si aditivilor din continutul sau, acest tip de benzina respecta toate normele de poluare in vigoare la ora actuala si este conform inclusiv cu standardul Euro 6. Continutul redus de hidrocarburi aromatice si benzen, alaturi de lipsa sulfului, confera benzinei cu cifra octanica 95 bune proprietati de volatilitate.

Benzina cu cifra octanica 98/99 poate fi privita mai degraba drept o alternativa la benzina standard, acest tip de carburant fiind recomandat de statiile de alimentare celor care isi doresc o imbunatatire a performantelor unitatii de motorizare. Printre componentele de baza, in benzina cu cifra octanica 98/99 sunt inclusi si mai multi aditivi specifici.

In cele din urma, benzina cu cifra octanica 100 este preferata de majoritatea soferilor care isi doresc sa adopte un stil de condus in regim sportiv. In realitate insa, acest tip de carburand are alte avantaje. Datorita biocomponentilor si aditivilor ce se regasesc in componenta sa, acest carburant previne formarea depunerilor in circuitul motorului si reduce riscul aparitiei zonelor de coroziune.