Ce este cladirea Capitoliu din Statele Unite ale Americii
Ce este cladirea Capitoliu din Statele Unite ale Americii

Ce este cladirea Capitoliu din Statele Unite ale Americii


Ce este cladirea Capitoliu. Daca urmaresti principalele stiri de peste Ocean sau daca majoritatea filmelor pe care le vezi sunt dintre cele filmate la Hollywood, fara doar si poate ai auzit de multe ori despre cladirea Capitoliului din Statele Unite ale Americii.

Capitoliul, cunoscut sub numele de United States Capitol peste Ocean, este de departe una dintre cele mai importante cladiri administrative din America, o buna parte din istoria SUA fiind legata intr-un fel sau altul de aceasta.

Totusi, ce este, de fapt, cladirea Capitoliului din Washington si de ce este atat de importanta pentru americani? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari in randurile urmatoare.

Ce este cladirea Capitoliu din Statele Unite ale Americii – Cuprins:

Ce este cladirea Capitoliu din SUA

Ce este cladirea Capitoliu
Ce este cladirea Capitoliu

Capitoliul Statelor Unite este inainte de toate cladirea care serveste drept sediu al guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii, ceea ce reprezinta ramura legislativa a guvernului federal de peste Ocean. Cladirea este situata in Washington D.C. in varful colinei cunoscute printre americani si nu numai sub denumirea de Capitol Hill.

Cladirea Capitoliu este, asadar, locul principal in care Senatul si Camera Reprezentantilor adopta legile tarii. Totodata, cladirea Capitoliului este si locul in care presedintii SUA sunt inaugurati. Nu in cele din urma, discursul anual cu privire la Starea Natiunii, este sustinut de presedintii in functie de la Casa Alba in aceasta cladire.

Trebuie sa spunem insa ca aceasta cladire nu a fost destinata intotdeauna scopurilor politice. Pe vremuri, pana dupa incheierea Razboiului Civil, tot in cladirea Capitoliului se tineau si slujbele religioase in zilele de duminica.

Citeste si: Ce este Atlantida si unde s-ar fi aflat

La fel ca toate cladirile federale de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, si Capitoliul are un exterior alb care poate fi observat de la mare departare. Din punct de vedere arhitectural, Capitoliul SUA se incadreaza in stilul neoclasic specific secolului XIX, inspirat de arhitectura Greciei si Romei Antice.

Interiorul Capitoliului este unul cu totul si cu totul special, cladirea facandu-se remarcata in special prin domul central, dar si prin arta expusa pe coridoarele largi si prin sculpturile realizate in pereti si tavan.

Potrivit informatiilor care sunt disponibile peste Ocean, pe sub cladire exista o serie intreaga de tuneluri secrete despre care nu se stiu prea multe. De asemenea, sub cladirea Capitoliului exista chiar si un metrou care face legatura intre birouri si intreg complexul. Din pacate, tot ceea ce se afla sub cladirea Capitoliului nu poate fi vazut de turistii care viziteaza acest obiectiv din Washington.

Cand a inceput constructia

Cladirea Capitoliului
Cladirea Capitoliului

Constructia Capitoliului a fost demarata in mod oficial in urma cu mai bine de doua secole, in luna septembrie a anului 1793, atunci cand presedintele George Washington a depus prima piatra de temelie. De constructia propriu-zisa a cladirii Capitoliului s-au facut responsabili in cele din urma sclavii de culoare de peste Ocean.

Congresul Statelor Unite a inceput sa foloseasca cladirea Capitoliului in anul 1800, acelasi an in care guvernul federal si-a mutat operatiunile din Philadelphia in Washington D.C. Constructia Capitoliului a mai durat insa ani multi, lucrarile fiind sistate in anul 1812, atunci cand a inceput conflictul dintre Statele Unite si Imperiul Britanic. Dupa ce trupele americane au incendiat o capitala din Canada coloniala, trupele britanice s-au razbunat dand foc mai multor cladiri federale din Washington D.C., printre care si Casa Alba si Capitoliul.

Din fericire, incendiul nu a distrus in intregime cladirea Capitoliului, motiv pentru care guvernul federal nu s-a mutat inapoi in Philadelphia. Muncitorii au reluat lucrarile la scurt timp dupa incheierea conflictului dintre Statele Unite si Imperiul Britanic, extinzand cladirea Capitoliului pe masura ce numarul statelor si a reprezentantilor continua sa creasca. In prezent, Capitoliul acopera mai mult de 1.5 milioane de metri patrati si adaposteste mai bine de 600 de camere.