Ce este Cortana si la ce te ajuta
Ce este Cortana si la ce te ajuta

Ce este Cortana si la ce te ajuta


Ce este Cortana si la ce te ajuta. Siri si Alexa sunt doua nume care nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare in ziua de astazi, insa cele doua nu sunt singurele asistente virtuale prezente pe piata. Facem astazi cunostinta cu Cortana, asistentul virtual de la Microsoft, creat pentru a te putea ajuta in tot felul de circumstante.

Utilizand serviciile oferite de Cortana, vei putea economisi timp si iti vei putea indrepta atentia spre acele activitati importante pe care le ai de facut in fiecare zi. Asadar, ce este, de fapt, Cortana si cum ne poate ajuta in viata de zi cu zi? Aflam toate aceste raspunsuri impreuna in randurile urmatoare!

Ce este Cortana si la ce te ajuta – Cuprins:

Ce este Cortana

Ce este Cortana
Ce este Cortana

Atunci cand a fost lansat pentru prima data, Cortana a fost prezentat publicului de catre oficialii Microsoft drept un asistent digital personal. Cortana a fost creat in principal pentru a fi folosit pe dispozitivele mobile pe care ruleaza sistemul de operare Windows Phone, incepand cu versiunea 8.1.

Odata cu lansarea Windows 10 insa, cei de la Microsoft au implementat asistentul virtual Cortana si pentru sistemul desktop, putand astfel sa fie utilizat si de cei care lucreaza pe calculatoare clasice sau pe laptop-uri. Iar asta nu este tot, cei de la Microsoft propunandu-si sa implementeze Cortana pe tot mai multe sisteme, inclusiv pe Xbox One sau MicrosoftBand.

Prin crearea acestui asistent virtual personal, cei de la Microsoft si-au dorit in primul si primul rand sa faca utilizarea dispozitivelor pe care este implementat mai usoara. In acest fel, utilizatorii vor putea salva timp pretios si isi vor putea indrepta atentia catre acele treburi care sunt cu adevarat importante pentru ei.

Spre exemplu, datorita acestui asistent digital personal, utilizatorii dispozitivelor pe care ruleaza sistemult de operare Windows pot executa comenzi vocal, fara sa mai apeleze la tastatura sau la ecranul tactil al telefonului. Folosind numai comenzile vocale, un utilizator poate interactiona rapid, eficient si usor cu dispozitivul pe care il are.

Important de precizat, Cortana nu este disponibil inca in limba romana. La ora actuala, asistentul digital personal dezvoltat de cei de la Microsoft pentru dispozitivele ce ruleaza pe sistemul de operare Windows este disponibil in limbile engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, chineza si japoneza. Asadar, in cazul in care tocmai ti-ai facut update-ul la Windows 10, nu uita ca mai intai sa setezi sistemul de operare in limba engleza pentru a putea descoperi cum functioneaza Cortana.

Cum te poate ajuta Cortana

Cortana Windows 10
Cortana Windows 10

Cortana are in primul rand o functie de notificare, pe care o poti programa extrem de usor doar prin intermediul vocii. Spre exemplu, o poti seta sa iti dea de stire atunci cand este o anumita ora sau atunci cand ai programata o anumita intalnire. Pentru a face o astfel de setare trebuie sa spui cu voce tare “Remind me to …”.

Cortana iti poate oferi informatii cu privire la vremea de afara. In cazul in care vrei sa apelezi la o asemenea functie nu va trebui decat sa spui cu voce tare “Hey Cortana, how is the weather in (numele locatiei)?”.

Tot prin intermediul vocii, Cortana iti poate deschide diverse aplicatii pe care le ai instalate pe sistemul de operare al dispozitivului tau. Pentru a putea face acest lucru va trebui sa rostesti cu voce tare “Hey Cortana, Open (numele aplicatiei)”. Atentie insa, nu te speria daca aplicatia pe care ai nominalizat-o nu se deschide, exista posibilitatea ca unele aplicatii sa nu fie inca cunoscute de Cortana.

Citeste si: Ce este un IP si de la ce vine aceasta denumire

Cortana este conectata la internet in permanenta, ceea ce inseamna ca te mai poate ajuta, spre exemplu, pentru a face anumite schimburi valutare. Spre exemplu, o poti intreba “Hey Cortana, how much is 50 euros in lei?”. De asemenea, poti face conversii in greutate, valuta sau temperaturi.

In cazul in care folosesti Microsoft Edge pentru a naviga pe internet, nu este exclus ca in anumite momente sa ai nevoie de traducerea unor cuvinte in limba engleza. Cortana te poate ajuta si in acest caz, fiind disponibila direct in browser. Trebuie numai sa selectezi cuvintele dorite de pe o anumita pagina si sa dai click dreapta apasand pe “Ask Cortana about …”. In cele din urma, asistentul virtual va face o cautare pe Bing si iti va afisa rezultatele intr-un nou chenar.

Evident, asta nu este tot! Cortana te poate ajuta sa gasesti o melodie pe care nu o cunosti, sa cauti informatii pe Google, sa gasesti raspunsuri la anumite intrebari pe care le ai, sa setezi o alarma pentru o anumita ora, sa trimiti un e-mail si asa mai departe.