Ce este curry, ce contine si la ce se foloseste
Ce este curry, ce contine si la ce se foloseste

Ce este curry, ce contine si la ce se foloseste


Curry este unul dintre acele ingrediente care aproape ca nu mai lipseste din bucataria niciunei gospodine in prezent, in ultimii ani devenind extrem de popular printre cei ce adora mancarea ceva mai aromata si mai iute.

Cand vorbim despre curry ne referim practic la un amestec de condimente, folosit destul de des in bucataria indiana, dar si in cea asiatica. Si nu este folosit numai pentru aroma sa pe care o da mancarurilor, ci si pentru efectele sale terapeutice pe care le are.

Ce este curry, ce contine si la ce se foloseste – Cuprins:

Originea cuvantului

Condiment
Condiment

Nu putini sunt insa nici cei care prefera sa se bazeze numai pe condimentele clasice din bucataria romaneasca atunci cand vine vorba despre prepararea unor mancaruri. Si asta pentru ca acest curry inca nu este cunoscut de toata lumea, in ciuda popularitatii de care se bucura in ultimii ani.

Asadar, ce este, de fapt, curry si de ce este un ingredient atat de folosit in gastronomia globala la ora actuala? Ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare pentru a afla mai multe detalii despre acest ingredient minune!

In primul si primul rand haideti sa vorbim un pic despre originea acestui cuvant, origine care este destul de controversata am putea spune. Marea majoritate a oamenilor sustin ca denumirea de “curry” provine din cuvantul “kari” din Tamil, cuvant care se poate traduce prin “sos condimentat”.

Nu sunt putini insa nici cei care considera ca acest termen ar putea fi derivat din cuvantul “kara”, ce reprezinta un vas de gatit sub forma de wok. Oricare ar fi originea acestui cuvant, stim cu totii ca atunci cand vorbim despre curry ne gandim la orice fel de mancare din carne, peste sau legume servit intr-un sos foarte aromat si iute.

Ce este curry

Ce este curry
Ce este curry

Curry este de fapt un amestec de condimente, in compozitia sa putandu-se regasi de la cinci sau sase condimente si chiar si pana la 30 de condimente. Asadar, reteta difera de la un bucatar la altul, mix-ul de condimente putand fi mai mult sau mai putin picant.

Curry face parte din lista de condimente, mirodenii si ierburi aromatice cu un continut bogat de antioxidanti si compusi care ajuta organismul sa functioneze cat mai bine. De asemenea, curry se poate dovedi a fi si un tratament natural extrem de util pentru o serie intreaga de afectiuni puternice, putand fi consumat intr-o varietate de feluri.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, reteta curry-ului difera de la o reteta la alta, neexistand o reteta precisa pe care sa o respecte orice bucatar din lume. Totusi, putem vorbi despre cateva ingrediente cheie pe care le regasim in toate mix-urile de curry.

Citeste si: Ce este sarea de Himalaya si ce beneficii ofera

Printre acestea se numara coriandrul, jeera, turmericul si schindunf-ul. Pe langa aceste ingrediente se pot adauga multe altele in functie de specificul fiecarei zone si in functie de mancarea in care urmeaza sa fie folosit in cele din urma mix-ul de condimente.

La inceputuri, curry a fost folosit in special in bucataria indiana, aproape orice preparat din bucataria indiana continand mai mult sau mai putin curry. Mix-ul de condimente s-a raspandit mai apoi pe tot continentul asiatic, fiind folosit la scara larga in ziua de astazi in tari precum Thailanda, Laos, Malaysia, Japonia si asa mai departe. Curry a ajuns in prezent insa sa fie folosit in toate colturile lumii, acest mix de condimente dand preparatelor un gust mult mai aromat si mai iute.

Beneficii ale consumului de curry

Butter chicken
Butter chicken

Potrivit studiilor, mix-ul de condimente din curry poate avea efecte anticancerigene semnificative. Spre exemplu, unii specialisti au ajuns in urma unui studiu la concluzia ca acest condiment a inhibat cresterea unui tip agresiv de cancer la san.

Acelasi curry poate ajuta si la protejarea sanatatii sistemului nervos si a creierului, avand in componenta sa substante ce protejeaza impotriva afectiunilor neurodegenerative. Extractul din condimente poate reduce cantitatea de daune oxidative din celulele creierului.

Potrivit specialistilor, consumul regulat de curry poate reduce in timp factorii de risc in cazul bolilor de inima. In aceste conditii, s-a ajuns la concluzia conform careia consumul de curry poate imbunatati in timp sanatatea inimii.

Mix-ul de curry poate contine condimente precum turmericul, sofranul, ghimbirul sau scortisoara, toate acestea avand un rol important in imbunatatirea sistemului digestiv. Consumat cu moderatie, curry se poate dovedi un tratament natural extrem de util si in cazul constipatiei.