Ce este dialogul si ce inseamna exact
Ce este dialogul si ce inseamna exact

Ce este dialogul si ce inseamna exact


Ce este dialogul si ce inseamna exact. Dialogul reprezinta unul dintre cele mai intalnite moduri de expunere din textele literare, prin acesta reproducandu-se o discutie intre doua sau mai multe personaje. Dialogul este alcatuit asadar dintr-o serie de replici, acestea reprezentand la randul lor interventiile unor personaje in dialog.

Dialogul este de cele mai multe ori folosit pentru dinamizarea actiunii, avand totodata un rol foarte important si in caracterizarea personajelor. Totusi, ce este, de fapt, dialogul si care este rolul lui intr-o opera literara? Aflam impreuna mai multe detalii despre dialog in randurile urmatoare!

Ce este dialogul

Ce este dialogul
Ce este dialogul

Potrivit definitiei, dialogul reprezinta comunicarea dintre doua sau mai multe personaje, fiind constituit din replici prin care personajele participante la comunicare isi modifica statutul, transformandu-se in emitatori sau receptori. Emitatorul este cel trimite mesajul, in timp ce receptorul este cel care il primeste. Bineinteles, acele roluri alterneaza intre cele doua personaje pe toata durata conversatiei.

Pe langa emitator si receptor, ca mod de comunicare, dialogul mai presupune un mesaj care sa fie interesant pentru ambele personaje ce iau parte la dialog, un cod comun si un canal accesibil neperturbat. Dialogul este complet diferit in raport cu monologul, acea forma de comunicare in cadrul careia o singura persoana isi exprima ganduri, stari sau sentimente.

Citeste si: Ce este substantivul si cum se identifica intr-o propozitie

Dialogul are mai multe componente. In primul rand, vorbim despre componenta verbala, reprezentata prin idei, informatii, opinii si asa mai departe. Apoi, componenta nonverbala se refera la elementele ce exprima atitudinea, in aceasta categorie putand include gesturile, mimica, pozitia corpului, etc. In cele din urma avem componenta paraverbala, care face referire la pronuntia replicilor, la accentuarea unor cuvinte, la intensitatea vocii, la tonul pe care se vorbeste si asa mai departe.

Ca mod de expunere intr-o opera literara, dialogul are mai multe roluri. In primul rand, prin dialog actiunea este ajutata sa mearga mai departe. Apoi, putem spune despre dialog ca ofera actiunii un plus de dinamism. Tot prin dialog sunt puse in evidenta relatiile dintre personaje si limbajul acestora. Astfel, ajungem la concluzia conform careia dialogul ne ajuta si la evidentierea anumitor trasaturi morale ale personajelor. De asemenea, dialogul pune in lumina relatiile dintre personajele unei opere.

Dialogul poate fi considerat, de asemenea, un gen literar in sine, a carui origine provine din Grecia Antica. Mai exact, facem referire la celebrele “Dialoguri ale lui Platon”. In literatura avem de a face cu trei tipuri de dialog: platonic (care are ca obiectiv gasirea adevarului), ciceronian (dialogul indreptat spre politic si retoric), respectiv lucianesc (dialogul satiric si umoristic).

Cele mai importante caracteristici ale dialogului

Caracteristicile dialogului
Caracteristicile dialogului

Dialogul poate marca diverse valori expresive, incepand de la sentimentele si atitudinile personajelor si pana la ezitarile si intreruperile acestora. Apoi, dialogul se poate dovedi o sursa a comicului, punand in evidenta contrastul dintre ceea ce rosteste si ceea ce gandeste un personaj.

In acest fel, dialogul se poate transforma si intr-un veritabil mijloc de caracterizare indirecta a personajelor. Totodata, prin intermediul dialogului, personajele se prezinta practic singure prin ceea ce spun si prin modul lor de a comunica. Dialogul face ca actiunea sa fie mai vie si mai sugestiva, dinamizand naratiunea practic.

Dialogul se caracterizeaza prin prezenta liniei de dialog la inceputul fiecarei replici, prin folosirea constructiilor exclamative si interogative, a vocativelor si imperativelor si, nu in cele din urma, a interjectiilor.

Dialogul poate fi de doua feluri: formal, respectiv informal. Dialogul formal este caracterizat prin folosirea anumitor norme de politete, limbajul utilizat respectand unele norma de exprimare ale limbii literare. Spre deosebire de cel formal, care implica un context oficial sau public, dialogul informal se deruleaza intr-un cadru familiar, avand de cele mai multe ori forma unui conversatii uzuale intre doi sau mai multi colegi, prieteni si asa mai departe.