Ce este dieta flexitariana si in ce consta
Ce este dieta flexitariana si in ce consta

Ce este dieta flexitariana si in ce consta


Ce este dieta flexitariana. Esti in cautarea unei diete usor de tinut si care sa nu te oblige sa renunti la alimentele pe care le iubesti cel mai mult?! Cel mai probabil ai dat la un moment dat si peste dieta flexitariana, una dintre cele mai echilibrate diete la care poti apela daca iti doresti sa slabesti fara sa faci foarte multe sacrificii alimentare.

Este o dieta care nu are niste reguli foarte stricte, venind la pachet insa cu cateva recomandari in ceea ce priveste aportul de calorii si macronutrientii. Totusi, mai mult ca sigur ca te intrebi deja acum ce este, de fapt, dieta flexitariana si care sunt principiile ei care te vor ajuta sa dai jos kilogramele pe care nu ti le mai doresti. Hai sa aflam mai multe detalii impreuna in randurile urmatoare!

Ce este dieta flexitariana si in ce consta – Cuprins:

Ce este dieta flexitariana

Ce este dieta flexitariana
Ce este dieta flexitariana

Dieta flexitariana a fost creata de dieteticianul Dawn Jackson Blatner cu scopul clar de a ajuta oamenii sa combine inteligent alimentele de origine animala cu cele de origine vegetala. Practic, asa cum ii spune si numele, este o dieta care este dedicata atat celor vegetarieni, cat si celor care isi doresc ceva mai multa flexibilitate din punct de vedere alimentar. 

Cei care isi doresc sa urmeze dieta flexitariana sunt incurajati pentru inceput sa consume mai multe fructe, vegetale, legume si cereale integrale. Apoi, dieta spune ca este de preferat sa te concentrezi mai mult pe proteinele oferite de plante si mai putin pe cele de origine animala.

Citeste si: Ce este bulgurul si ce beneficii ofera pentru organism

De asemenea, dieteticianul Dawn Jackson Blatner iti recomanda sa fii flexibil si sa incluzi in mesele tale din cand si cand si produse de origine animala. Totodata, este de preferat sa mananci mai multe alimente in forma lor naturala si sa le excluzi din alimentatia ta de zi cu zi pe cele procesate. Nu in cele din urma, zaharul si indulcitorii trebuie evitati pe cat se poate de mult! 

Acestea sunt principiile de baza pe care ar trebui sa le cunoasca orice persoana care isi doreste sa porneasca in lupta sa impotriva kilogramelor in plus alaturi de dieta flexitariana. Asa cum va puteti da seama, nu vorbim despre o dieta stricta, cu reguli clare pe care sa le urmati la sange.

Este mai degraba un stil de viata sanatos, fiind o dieta care se poate tine pe termen lung. Flexitarismul este vazut totodata de multi drept o dieta de tranzitie spre vegetarianism.

Ce alimente sunt consumate in acest tip de dieta

Alimente sanatoase
Alimente sanatoase

In dieta flexitariana sunt consumate toate grupele de alimente. Cerealele, fructele, legumele, produsele lactate si grasimile vor fi consumate in fiecare zi, in timp ce carnea si pestele vor fi consumate numai ocazional.

Fiind permis consumul ocazional de carne si peste, dieta flexitariana se poate dovedi a fi destul de usor de urmat si de catre cei care nu pot renunta complet la produsele din carne. 

Tinand cont de faptul ca se bazeaza pe consumul de fructe si legume, dieta flexitariana se spune ca aduce o serie intreaga de beneficii asupra organismului.

Spre exemplu, este cunoscut faptul ca dietele bogate in fibre, antioxidanti naturali si grasimi de calitate sunt bune pentru sanatatea inimii. Aportul caloric in acest tip de dieta este unul redus, cei care o urmeaza evitand sa consume produse procesate si dulciuri. 

Ce ai voie sa consumi in dieta flexitariana

  • Proteine: soia, tofu, legume, linte;
  • Legume fara amidon: varza, ardei gras, varza de Bruxelles, fasole verde, morcovi, conopida;
  • Alte legume: mazare, porumb, cartofi dulci;
  • Fructe: Mere, portocale, afine, struguri, cirese;
  • Cereale integrale: quinoa, hrisca;
  • Nuci, seminte si alte grasimi sanatoase: migdale, seminte de in, seminte de chia, nuci, fistic, unt de arahide, avocado, masline, nuca de cocos;
  • Alternative de lapte pe baza de plante: migdale, nuca de cocos, canepa si soia;
  • Ierburi, condimente si plante aromate: busuioc, oregano, menta, cimbru, chimen, turmeric, ghimbir;
  • Bauturi: Apa plata sau acidutala, ceai, cafea;
  • Produsele de origine animala: oua si carne de pasare de curte, peste salbatic, carne crescuta fara steroizi, lactate bio.