Ce este drenajul limfatic si care sunt beneficiile
Ce este drenajul limfatic si care sunt beneficiile

Ce este drenajul limfatic si care sunt beneficiile


Ce este drenajul limfatic si care sunt beneficiile. Despre drenajul limfatic se vorbeste din ce in ce mai des in ultimii ani, specialistii aducand mereu in discutie avantajele acestei terapii.

Sistemul limfatic joaca un rol extrem de important pentru organismul uman, buna lui functionare putand fi insa afectata de o serie intreaga de factori, incepand de la stres si sedentarism pana la boli cardiace sau circulatorii.

In aceste cazuri, drenajul limfatic se poate dovedi a fi extrem de util. Potrivit specialistilor, beneficiile acestei terapii sunt atat de ordin medical, cat si de ordin estetic. Totusi, ce este, de fapt, drenajul limfatic si care sunt beneficiile acestuia?!

Ce este drenajul limfatic si care sunt beneficiile – Cuprins:

Ce este drenajul limfatic

Ce este drenajul limfatic
Ce este drenajul limfatic

Incepem cu inceputul si spunem ca sistemul limfatic fara parte din sistemul circulator al omului, fiind responsabil de realizarea schimbului de substante dintre sange si tesuturi. Mai exact, sistemul limfatic preia reziduurile metabolice si alte posibile elemente nocive cu scopul de a le filtra, protejand astfel sistemul imunitar si aparand organismul. Sistemul limfatic este alcatuit din vase, noduli, limfa si limfocite, cuprinzand totodata si amigdalele, splina si timusul.

Atunci cand buna functionare a sistemului limfatic este afectata, fluxul limfatic ajunge in situatia de a fi congestionat. In aceste conditii, toxinele se aduna si se ajunge in cele din urma la umflarea tesuturilor. Totodata, proasta functionare a sistemului limfatic poate accentua in anumite cazuri si alte boli. 

Cand vorbim despre drenaj limfatic ne referim la un tip de masaj special care ajuta la buna functionare a sistemului limfatic. Acest drenaj limfatic se poate face fie manual, fie cu ajutorul unui sistem modern care presupune un costum special care imbraca picioarele si abdomenul in timp ce este conectat la un aparat de reglare.

Citeste si: Ce este ozonul si ce beneficii ofera

Trebuie spus de la bun inceput ca drenajul limfatic este o terapie neinvaziva, fara efecte adverse, care foloseste in principal presiunea aplicata pe suprafata organismului. In acelasi timp, drenajul limfatic este complet nedureros, fiind chiar relaxant pentru cei mai multi dintre oameni.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, drenajul limfatic are efecte extrem de benefice asupra organismului, putand accelera de pana la 20 de ori volumul fluxului limfatic. In acest fel, drenajul limfatic ajuta sistemul sa elimine toxinele mult mai usor.

Acest tip de terapie nu este recomandat numai persoanelor care se confrunta cu o functionare mai slaba a sistemului limfatic, ci si acelora care nu se confrunta cu probleme serioase de sanatate.

Spre exemplu, drenajul limfatic poate ajuta o persoana in vederea unei recuperari mai usoare si mai rapide in urma unei raceli. De asemenea, drenajul limfatic se poate dovedi extrem de util in cazul persoanelor care vor sa scape mai rapid de o stare puternica de oboseala.

Beneficiile drenajului limfatic

Beneficiile drenajului limfatic
Beneficiile drenajului limfatic

Potrivit specialistilor, drenajul limfatic asigura in primul rand o regenerare si o aparare eficienta a organismului. Sistemul imunitar devine mai puternic odata cu eliminarea reziduurilor si elementelor nocive din spatiile interstitiale, fiind mai eficient in lupta impotriva virusilor si bacteriilor.

Fiind practic un masaj, drenajul limfatic ajuta si la relaxarea muschilor, detensionandu-i sub presiunea care se aplica in diferite zone ale corpului.

Drenajul limfatic este recomandat si acelor persoane care se confrunta cu asa-numita problema a “picioarelor grele”, eliminand retentia de apa si reducand aspectul picioarelor umflate.

Masajul abdominal ajuta la punerea in miscare a tractului digestiv, ceea ce inseamna ca putem spune despre drenajul limfatic ca poate avea o contributie importanta la stimularea digestiei.

Nu in cele din urma, drenajul limfatic poate contribui la reducerea inflamatiilor generate de efort sau diferite accidentari. Datorita drenajului, excesul de lichide este eliminat mult mai rapid, acest lucru prevenind si ameliorand inflamatia tesuturilor si calmand durerea.

In final mai trebuie sa spunem ca drenajul limfatic contribuie si la reducerea celulitei, imbunatatind totodata fermitatea pielii. Datorita oxigenarii sangelui, pielea isi va putea mentine elasticitatea mai mult.