Ce este ezoterismul. Cele mai cunoscute practici ezoterice
Ce este ezoterismul. Cele mai cunoscute practici ezoterice

Ce este ezoterismul. Cele mai cunoscute practici ezoterice


Ezoterismul este unul dintre acei termeni care a ridicat mereu semne de intrebare, starnind de cele mai multe ori nedumerire si confuzie. Desi ezoterismul exista de cand lumea sub diferite practici, intrebarile cu privire la ezoterism sunt mai actuale decat niciodata.

Ce este, de fapt, ezoterismul si de ce este privit cu atat de multa indignare de unii dintre semenii nostri?! Desi un raspuns clar si concis este imposibil de oferit in aceasta privinta, incercam sa vorbim in randurile urmatoare despre ezoterism si sa va oferim cateva raspunsuri.

Ce este ezoterismul

Ce este ezoterismul
Ce este ezoterismul

Daca vrem sa vorbim strict despre o definitie a acestui termen, am putea spune foarte usor ca ezoterismul este un concept filosofic-religios prin care sunt desemnate cunostinte si invataturi obtinute prin perceptia unor fenomene spirituale.

Practicile ezoterismului sunt destinate insa numai initiatilor, ceea ce plaseaza acest concept in opozitie cu cunoasterea exoterica, care este accesibila tuturor oamenilor. Curentele spirituale ce se declara ezoterice sunt de o mare diversitate, avand de asemenea credinte extrem de variate, incepand de la cele bazate pe invataturi orientale si pana la forme de ezoterism crestin.

Ezoterismul se foloseste de multe idei preluate din religie, insa nu trebuie sa se ajunga sub nicio forma la concluzia ca miscarea ezoterica ar putea reprezenta un fel de religie. Mai mult decat atat, multi oameni din zona religioasa acuza cele mai multe dintre practicile ezoterice, fiind de parere ca acestea nu au nici cea mai mica legatura cu religia, ba chiar din contra.

Citeste si: Ce este spiritualitatea si de ce reprezinta un subiect complex

Daca vorbim insa din punct de vedere istoric, ezoterismul este legat mai mult sau mai putin de practicile magice, fiind considerat de unii chiar o activitate satanica. Totusi, indiferent despre religia despre care vorbim, fie ca ne referim la crestinism, la hinduism, la budism sau la islam, toate caile spirituale au un aspect ezoteric care se concentreaza pe o legatura interpersonala cu divinitatea. Pe scurt, specialistii in domeniu sunt de parere ca orice religie are doua componente in alcatuirea ei, fiind atat ezoterica, cat si exoterica.

Cei care nu sustin aceasta miscare se refera de cele mai multe ori la practicile ezoterice ca la niste practici oculte. Totusi, nu putini sunt cei care spun ca practicile ezoternice nu pot considerate sub nicio forma oculte, ba chiar din contra. Faptul ca aceste practici sunt cunoscute insa numai de initiati face ca lucrurile sa fie si mai dificile, multi fiind in pozitia de a nu intelege cu adevarat cum functioneaza lucrurile.

Cele mai cunoscute practici ezoterice

Astrologie
Astrologie

Astrologia este fara doar si poate una dintre cele mai cunoscute practici pe care o gasim in ezoterism. Stelele reprezinta una dintre modalitatile prin care putem intelege mai bine comportamentul oamenilor din jurul nostru. Totodata, luand in calcul pozitia si miscarea stelelor, specialistii in aceasta practica pot prezice anumite evenimente ce se vor intampla in viitor sau pot explica ce se intampla cu adevarat in prezent in jurul nostru.

Tot sub tutela ezoterismului gasim si tarotul, o practica ce este legata de simbolismul din spatele cartilor. Prin imaginile pe care le observa pe aceste carti speciale, cei ce se ocupa cu aceasta practica pot avea viziuni asupra viitorului. De asemenea, tot pe baza acestor simboluri se pot prezice anumite evenimente ce vor avea in loc in viata unei persoane.

Numerologia este, de asemenea, o practica ce poate fi incadrata foarte usor tot in aceasta categorie a ezoterismului. Numerele nu sunt doar niste simple numere, acestea avand un rol in dezvoltarea lumii asa cum o cunoastem noi in ziua de astazi. Astfel, numerologia este responsabila in viziunea unora pentru perceptia evenimentelor din viitor. Nu in ultimul rand, prin interpretarea numerelor se pot obtine raspunsuri despre viitorul unei persoane.