Ce este fisa de feedback semestrial si ce rol are
Ce este fisa de feedback semestrial si ce rol are

Ce este fisa de feedback semestrial si ce rol are


Ce este fisa de feedback semestrial. Te-ai gandit vreodata cum ar fi ca elevii sa isi evalueze la randul lor profesorii?! Ei bine, specialistii de la Ministerul Educatiei au aprobat la jumatatea anului trecut un document ce va fi completat semestrial de catre elevi.

Prin intermediul acestui document, elevii vor avea sansa de a isi evalua profesorii. Mai exact, vorbim despre o asa numita fisa de feedback semestrial, un document despre care s-a vorbit destul de mult in ultima perioada. Daca si tu vrei sa stii ce este, de fapt, fisa de feedback semestrial, te invitam sa ramai alaturi de noi si in randurile urmatoare!

Ce este fisa de feedback semestrial si ce rol are – Cuprins:

Ce este fisa de feedback semestrial

Ce este fisa de feedback semestrial
Ce este fisa de feedback semestrial

Potrivit psihologilor si specialistilor din cadrul Ministerului Educatiei, este important pentru sistemul de invatamant ca si elevii sa aiba dreptul de a acorda un feedback profesorilor pe care ii au la ore.

Prin aceasta fisa de feedback semestrial, elevii vor putea sa noteze pe o scala de la 1 la 5 cat sunt de acord cu unele afirmatii in ceea ce priveste activitatea profesorilor.

La momentul aprobarii acestui document, oficialii din cadrul institutiei precizat ca prin aceasta masura “elevilor li se va da sansa sa reflecteze in mod regulat asupra modului in care scoala ii ajuta sa se dezvolte si sa creasca”.

Ministerul Educatiei a pus asadar la punct o metodologie prin care profesorilor li se da posibilitatea de a consulta in mod sistematic elevii cu privire la modul in care acestia percep beneficiile educatiei. Bineinteles, se doreste o consultare constructiva, din care profesorii sa inteleaga mai bine felul in care vad elevii lucrurile.

Fisa de feedback semestrial publicata de Ministerul Educatiei contine doua campuri cu spatii, in care elevul va trebui sa treaca numele disciplinei si a cadrului didactic care o preda.

Apoi, elevul va trebui sa noteze in ce masura este de acord cu 16 afirmatii cu privire la activitatea la clasa a profesorului in cauza. Notarea se face pe o scala de la 1 la 5, 1 insemnand ca “este de acord intr-o masura foarte mica”, iar 5 ca “este de acord intr-o mare masura”.

Cele 16 afirmatii pe care elevii le vor evalua sunt urmatoarele:

  • Profesorul explica clar materia
  • Profesorul imi explica modul in care sa invat mai eficient
  • Sarcinile de lucru la clasa sunt interesante
  • Profesorul incurajeaza participarea tuturor elevilor in cadrul orelor
  • Profesorul incurajeaza cooperarea intre elevi
  • Ma simt motivati sa particip la aceasta disciplina
  • Profesorul foloseste tehnologia digitala
  • Profesorul explica modul in care este evaluat si criteriile de evaluare
  • Profesorul incurajeaza competitivitatea intre elevi
  • Elevii sunt incurajati sa-si exprime ideile si opiniile
  • Atmosfera este placuta in cadrul orelor
  • Ma simt in siguranta si confortabil la aceasta ora
  • Profesorul ia in considerare si respecta statutul elevului
  • Ritmul de parcurgerea materiei este potrivit pentru mine
  • Profesorul este interesat de starea mea de bine
  • Fac efort mare acasa pentru rezultate bune la aceasta disciplina.

Potrivit metodologiei, profesorii sunt obligati sa colecteze acest feedback de la elevi cu privire la activitatea de predare – invatare – evaluare. Totusi, elevii pot completa aceasta fisa de feedback semestrial doar daca vor sa faca asta, neexistand niciun fel de obligativitate in acest sens. Fisele vor fi completate de elevii de gimnaziu si de liceu. Bineinteles, profesorii vor primi feedback doar de la elevii claselor unde predau.

Citeste si: Ce este cifra octanica si ce semnifica

Extrem de important de precizat, feedback-ul pe care elevii il vor acorda profesorilor va fi anonim, numele elevilor nefiind scris pe nicio fisa de feedback de acest fel. In plus, feedback-ul se va referi exclusiv la activitatea didactica a profesorilor, fara a fi luate in calcul activitatile extracurriculare si extrascolare derulate de catre acestia.

In mod ideal, la inceputul fiecarui semestru, profesorii vor analiza rezultatele acestor sesiuni de feedback si le vor discuta cu elevii de la fiecare clasa. Astfel, anumite aspecte ale activitatii didactice ar putea fi corectate sau imbunatatite, profesorul avand sansa de a intelege unde greseste in activitatea sa de predare a materiei.