Ce este fugu si de ce reprezinta o delicatesa
Ce este fugu si de ce reprezinta o delicatesa

Ce este fugu si de ce reprezinta o delicatesa


Ce este fugu si de ce reprezinta o delicatesa. Otrava din acesta poate ucide pana la 50 de oameni. Afla ce trebuie sa stii, daca si tu ajungi in Japonia.

Ce este fugu

Takifugu Niphobles
Takifugu Niphobles

Cunoscut si sub denumirea stiintifica de Takifugu Niphobles, pestele fugu este considerat cel mai periculos peste comestibil din lume. In ciuda acestui lucru, pestele fugu este si unul dintre cele mai vechi alimente din lume, fiind consumat in Insulele Japoniei chiar si inaintea erei noastre, potrivit descoperirilor arheologice.

Chiar si asa insa, pestele fugu este inca invaluit in mister in prezent, motiv pentru care va invitam sa ramaneti alaturi de noi si in randurile urmatoare pentru a afla mai multe informatii despre aceasta delicatesa extrem de periculoasa din bucataria japoneza!

Asa cum am spus si in randurile precedente, pestele fugu este unul dintre cei mai veninosi pesti din lume. Pestele fugu inoata in vestul Oceanului Pacific de Nord si in marile adiacente si poate fi gasit in special in apele din largul coastei Australiei, Chinei de Sud, Japoniei de Nord si insulelor Oceanului Pacific. Nu cu foarte multi ani in urma a fost descoperit un exemplar al acestui peste in Marea Adriatica!

Ce este fugu
Ce este fugu

Pestele fugu poate fi recunoscut de usor datorita coloritului sau special! Mai exact, pestele fugu este alb perlat pe partea centrala si verde-olive cu numeroase pete mici de culoare alba pe partea dorsala. Ochii acestui peste au dimensiuni mari si sunt proeminenti, fiind situati pe partile laterale ale capului.

Irisul este de culoare deschisa, in timp ce gura are dimensiuni reduse. Inotatoarea dorsala este alungita si pozitionata pe partea opusa inotatoarei anale, in timp ce aripioarele pectorale au dimensiuni relativ mici. Cei mai multi pesti fugu au o lungime a corpului de cel mult 15 cm.

Pestele fugu are pielea subtire si elastica, avand in acest fel avantajul de a se umfla ca un balon in momentul in care simte ca este in pericol sau atunci cand este stresat, pompand aer sau apa in sacul gonflabil din interiorul stomacului.

In momentul in care se umfla, corpul acestuia ajunge sa fie chiar de doua sau trei ori mai mare in comparatie cu marimea sa initiala. Mai mult decat atat, corpul lui este aparat de tepii ascutiti de pe partile laterale, tepi care se ridica in momentul in care pestele se umfla.

Delicatesa in bucataria japoneza

Fugu nabe
Fugu nabe

Otrava din pestele fugu poate ucide pana la 50 de oameni. Vorbim despre un peste cu totul si cu totul special, unicitatea sa fiind data de faptul ca in corpul sau se regaseste o otrava extrem de puternica, chiar mai puternica decat este cianura.

Potrivit specialistilor, otrava dintr-un peste fugu ar putea ucide nu mai putin de 40 – 50 de oameni. Mai exact, un om poate fi ucis dintr-o doza de doar 1 mg de otrava.

Toxina despre care vorbim se numeste tetrodoxina in limbaj de specialitate si se gaseste in ficat, piele, organe genitale si icre. Pana in momentul de fata, specialistii nu au gasit un antidot pentru aceasta otrava.

Citeste si: Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism

In ciuda otravei din interior, pestele fugu este o adevarata delicatesa in gastronomia nipona. Pana sa ajunga in bucatarie insa, pestele fugu este supus unui tratament special de reducere a concentratiei de otrava pana la un nivel acceptabil.

Nu orice bucatar are dreptul sa prepare un peste fugu, peste acest lucru fiind nevoie de un curs special in acest sens. Apoi, in urma unui examen practic si scris, bucatarul primeste un certificat special de calificare si poate gati un asemenea peste. Atentie insa, certificatul ii va fi inmanat numai dupa ce acesta mananca chiar el pestele pe care l-a gatit in cadrul examenului practic!

Bineinteles, pestele fugu a ajuns de-a lungul timpului sa fie considerat o adevarata delicatesa in bucataria japoneza, fiind pe buna dreptate un preparat exotic si neobisnuit. Potrivit japonezilor, preparatele din acest peste au un puternic efect afrodisiac.

Cel mai popular preparat realizat din acest peste se numeste Fugu Sashi. Carnea de peste este condimentata dupa gust cu un sos realizat din ridiche alba, arpagic, otet si ardei rosu.