Ce este graviola si ce beneficii ofera
Ce este graviola si ce beneficii ofera

Ce este graviola si ce beneficii ofera


Ce este graviola si ce beneficii ofera. Consumul regulat si echilibrat de fructe ajuta fara doar si poate organismul sa beneficieze de doza necesara de vitamine si de nutrienti fara de care nu ar putea functiona in parametri normali. Toate fructele sunt recomandate, insa unele sunt cu adevarat speciale, consumul lor aducand o serie intreaga de beneficii corpului uman.

Un exemplu in acest sens ar fi graviola, un fruct tropical care este folosit din timpuri stravechi drept tratament naturist pentru mai multe afectiuni ale sistemului digestiv si al celui respirator. Totusi, ce este, de fapt, graviola si de ce este atat de recomandata de specialisti? Aflam mai multe detalii despre acest subiect in randurile care urmeaza!

Ce este graviola si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este graviola

Ce este graviola
Ce este graviola

Graviola este fructul unui arbore care creste in general in padurile tropicale din Asia de Sud-Est si America de Sud. Numele sau oficial este “Annona Muricata”, insa graviola este cunoscuta in lume sub mai multe denumiri, printre care “custard apple”, “soursop”, “guanabana”, “paw paw” sau “cherimoya”. Arborele care produce acest fruct a ajuns in zilele noastre sa fie cultivat si alte zone ale lumii, precum in Africa, in sudul Statelor Unite sau in Mexic.

Lasand la o parte proprietatile sale miraculoase despre care vom vorbi in randurile urmatoare, fructul graviola are un gust deosebit de bun. Daca ne-am propune sa descriem gustul acestuia, ar trebui sa ne referim la un mix intre capsuni, ananas, banana si papaya.

Graviola este un fruct lung si spinos, ce masoara in general aproximativ 20 – 30 cm. Fructul ajunge sa cantareasca chiar si pana la 2 kilograme. Fructul este compus din membrane fibroase si o pulpa alba, cu multe seminte mari, dispersate. Pulpa moale si fibra fructelor sunt folosite in general pentru bauturi, piureuri sau deserturi.

Trecand peste gustul deosebit pe care il are, graviola are marele avantaj de a avea un continut foarte ridicat de vitamine si nutrienti, printre care vitamina C, vitamina B6 si B12. De asemenea, in componenta sa mai regasim o serie intreaga de compusi antioxidanti, calciu, magneziu, zinc, potasiu si fosfor.

Ce beneficii ofera consumul acestui fruct

Guanabana
Guanabana

Potrivit specialistilor, graviola are o multime de beneficii pentru organismul uman. De-a lungul anilor, in jurul acestui fruct au aparut si o serie de controverse, cauzate in general de convingerile unor voci mai mult sau mai putin avizate care sustin ca graviola poate fi folosit in tratarea unor tipuri de cancer.

Bineinteles, lumea medicala nu a ajuns inca la o concluzie clara in acest sens! Totusi, consumul fructului graviola este foarte benefic pentru organismul nostru, iar in randurile urmatoare va vom spune si de ce.

Fiind bogat in vitamina C, graviola poate ajuta la curatarea tractului gastro-intestinal si la eliminarea toxinelor si sarurilor in exces din corp. Avand totodata si proprietati antiinflamatorii, graviola poate reduce parazitii din intestin si poate atenua durerea sau iritatia de stomac sau de colon. De asemenea, consumul acestui fruct se poate dovedi extrem de util in cazul constipatiei.

Citeste si: Ce este nucsoara si la ce se foloseste

Avand un continut ridicat de potasiu, graviola poate ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale. De asemenea, poate dilata vasele de sange si poate contribui la scaderea hipertensiunii arteriale, ceea ce nu il face indicat pentru persoanele cu o tensiune arteriala prea mica.

Despre graviola mai stim ca are si proprietati antiinflamatorii, putand fi folosit pentru a trata anumite afectiuni precum guta sau artrita. Tot datorita acestor proprietati, graviola poate ajuta la eliberarea cailor respiratorii, la ameliorarea congestiei si la calmarea iritatiilor. Graviola s-a dovedit utila in caz de tuse, raceala sau alte forme de afectiuni respiratorii.

Graviola stimuleaza in acelasi timp si productia de celule albe din sange. Fiind bogat in antioxidanti, fructul de graviola ajuta si in procesul de neutralizare a radicalilor liberi si de prevenire a bolilor cronice. Fiind bogat si in vitamina C, consumul acestui fructe poate ajuta la cresterea imunitatii organismului.

Nu in ultimul rand, graviola poate fi folosit si pe post de metoda de calmare si de reducere a stresului. In acelasi timp, ajuta la reglarea ciclurilor metabolice naturale si a programului de somn.