Ce este gravitatia si cum se masoara
Ce este gravitatia si cum se masoara

Ce este gravitatia si cum se masoara


Ce este gravitatia si cum se masoara. Despre gravitatie s-a vorbit in nenumarate randuri de-a lungul vremii, subiectul dovedindu-se a fi unul care naste de fiecare data controverse. In ciuda faptului ca vorbim despre un fenomen fizic care are niste efecte vizibile pentru fiecare dintre noi, oamenii de stiinta nu au reusit nici pana in ziua de astazi sa se puna de acord cu toate aspectele ce tin de gravitatie.

Astfel, cercetatorii continua chiar si in prezent sa faca masuratori si cercetari cu privire la acest subiect. Tu te-ai intrebat vreodata ce este, de fapt, gravitatia si cum se masoara aceasta in realitate? Haideti sa aflam impreuna mai multe informatii despre acest subiect!

Ce este gravitatia si cum se masoara – Cuprins:

Ce este gravitatia

Ce este gravitatia
Ce este gravitatia

In primul si primul rand, stim de la bun inceput ca gravitatia este una dintre cele patru forte fundamentale din fizica. Simplist vorbind si pe intelesul tuturor, gravitatia reprezinta atractia reciproca intre oricare doua mase. Mai exact, prin acest fenomen, corpurile fizice se atrag reciproc cu o forta a carei intensitate depinde de masele acestora si de distanta dintre ele.

Gravitatia a fost descrisa de teoria relativitatii generalizate la scara macroscopica, insa nu trebuie sa uitam nici de legea atractiei universale a lui Newton din mecanica clasica. Aceasta lege a atractiei universale spune ca oricare doua corpuri actioneaza unul asupra celuilalt cu o forta de atractie direct proportionala cu masele celor doua corpuri si invers proportionale cu patratul distantei dintre ele. Avem asadar de-a face cu o formula simpla a fortei gravitationale, insa aceasta ascunde un fenomen subtil si complex, care a ramas un mister pana in ziua de astazi.

Se vorbeste in dese randuri despre gravitatia, si asta datorita importantei ei. Gravitatia este forta care mentine planetele pe orbita lor in jurul Soarelui. Totodata, gravitatia este si forta care ne tine pe noi legati de planeta noastra. Prin actiunea sa lunga si universala, gravitatia controleaza traiectoriile corpurilor din sistemul solar si din alte parti ale universului, precum si structurile si evolutia stelelor, galaxiilor si intregului cosmos.

Cum se masoara aceasta forta

Leaganul lui Newton
Leaganul lui Newton

Pe planeta noastra, toate corpurile au o greutate sau o forta gravitationala descendenta, proportionala cu masa lor, pe care masa Pamantului o exercita asupra lor. Gravitatia este masurata prin acceleratia pe care o da obiectelor care cad liber.

Asa cum probabil ca stiti deja, la suprafata Pamantului, acceleratia gravitatiei este de aproximativ 9.8 metri pe secunda. Mai exact, am putea spune ca pentru fiecare secunda in care un obiect se afla in cadere libera, viteza acestuia creste cu aproximativ 9.8 metri pe secunda. In comparatie, la suprafata Lunii, acceleratia unui corp aflat in cadere libera este de circa 1.6 metri pe secunda.

Citeste si: Ce este Super Luna Sangerie si de ce are loc acest fenomen

Probabil ca nu putini dintre voi va intrebati, pe buna dreptate, cum este masurata gravitatia. In urma cu trei secole, in anul 1797, cercetatorul britanic Henry Cavendish a masurat puterea gravitatiei cu un instrument format din sfere de plumb, tije de lemn si sarma. Tehnologia a avansat, bineinteles, iar in zilele noastre oamenii de stiinta fac ceva asemanator, insa cu niste instrumente mult mai sofisticate – atomii.

Inceputul anilor 1900 a adus noi informatii despre gravitatie. La acea vreme, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca gravitatia nu este de fapt o forta. Einstein a sustinut ca cele trei dimensiuni ale spatiului si dimensiunea timpului sunt unite intr-o singura structura de spatiu-timp. Mai exact, masa ii transmite spatiului cum sa se curbeze, iar spatiul transmite masei cum sa se deplaseze.

Intelegerea gravitatiei s-a dovedit a fi extrem de utila pentru umanitate. Pe baza informatiilor pe care le avem cu privire la gravitatie, in prezent putem descrie cu exactitate miscarea stelelor si a planetelor. De asemenea, s-au putut face tot felul de previziuni, incepand de la gaurile negre si pana la Big Bang.