Ce este halloumi. Din punct de vedere turistic, Cipru este una dintre cele mai apreciate destinatii de pe Batranul Continent, avand avantajul unei temperaturi extrem de placute in timpul iernii. Cipru este insa o destinatie populara si printre gurmanzi, bucataria si preparatele cipriote fiind foarte populare.
Si nu avem cum sa vorbim despre Ciprul gastronomic fara sa pomenim despre halloumi, probabil cel mai cunoscut produs al acestei tari. Originara din Cipru, branza halloumi a ajuns acum populara in multe tari de pe Batranul Continent si nu numai, avand un gust cu totul si cu totul aparte.
Totusi, ce este, de fapt, branza halloumi si de ce este atat de speciala? Aflam in randurile urmatoare mai multe detalii, asa ca ramaneti alaturi de noi!
Ce este halloumi
Halloumi este o branza semi-dura din lapte de capra, oaie sau vaca. Branza halloumi este speciala insa datorita punctului sau de topire superior altor tipuri de branza. Astfel, branza halloumi poate fi prajita pe gratar fara niciun fel de probleme, aceasta neschimbandu-si forma.
Din acest motiv, branza halloumi este consumata de multe ori ca parte a unor retete ceva mai complexe. Halloumi poate fi consumat insa si ca preparat de sine statator, alaturi de o salata greceasca sau de niste cartofi prajiti.
Halloumi nu este o branza obisnuita, avand in compozitia sa un amestec realizat din mai multe lactate si branzeturi. Tocmai din acest motiv branza halloumi are o textura semi-dura si maturata, devenind usor cauciucata si moale atunci cand este gatita. Branza halloumi este recomanda si celor care isi doresc sa slabeasca, fiind considerata o branza destul de slaba din punct de vedere caloric.
Daca vrem sa vorbim despre reteta originala a branzei halloumi, provenita din Cipru, la prepararea ei se foloseste branza de oaie impreuna cu laptele de capra.
Totodata, poate contine si lapte de vaca. La aceasta ora, branza halloumi a ajuns extrem de populara in multe zone ale lumii, fiind regasita intr-o serie intreaga de preparate traditionale din Grecia, Turcia, Israel, Liban si alte tari invecinate.
Branza halloumi pe gratar – cum se prepara
Cea mai cunoscuta reteta care implica branza halloumi este si cea mai simpla dintre toate. Este vorba despre branza halloumi prajita pe gratar, servita cu ierburi aromate si ulei de masline. Daca vrei sa o prepari asa, ai nevoie in primul si primul rand de o bucata de 200 de grame de branza halloumi. Vei mai avea nevoie de sucul de la o jumatate de lamaie, de sare, piper, ulei de masline si ceva oregano uscat.
Prepararea acestei retete nu este deloc complicata, branza halloumi pe gratar putand fi facuta de oricine. Incinge mai intai gratarul pe aragaz, timp in care tai branza halloumi in felii mai groase. Dupa ce s-a incins gratarul, adauga o felie sau doua de branza halloumi si lasa-le sa se prajeasca timp de aproximativ un minut pe ambele parti.
Citeste si: Ce este ouzo si ce aroma are
Scoate branza de pe gratar si pune-o pe o farfurie, stropeste-o cu sucul stors dintr-o jumatate de lamaie si asezoneaz-o mai apoi dupa gust cu sare, piper, ulei de masline si putin oregano. Evident, poti pune si alte condimente, dupa gust! Alaturi de branza halloumi preparata pe gratar mai poti servi o salata de vara!
Lasand la o parte acest preparat clasic, branza halloumi poate fi folosita intr-o serie intreaga de retete mai simple sau mai complexe. Spre exemplu, se pot prepara frigarui cu halloumi, pe bete fiind insirate bucati mici de branza, dovlecel, ardei, rosii sau alte legume. Tot cu halloumi se poate prepara si o salata extrem de sanatoasa, pe langa branza fiind nevoie de frunze de salata verde, rosii cherry, ulei de masline, sare si piper.