Ce este Interpol si cu ce se ocupa aceasta organizatie
Ce este Interpol si cu ce se ocupa aceasta organizatie

Ce este Interpol si cu ce se ocupa aceasta organizatie


Ce este Interpol. Filmele de la Hollywood sunt printre cele mai apreciate din intreaga cinematografie mondiala, fiind vizionate de sute de milioane de oameni din toate colturile lumii. Nu de putine ori auzim in aceste filme sau la stiri facandu-se referire la Interpol, o organizatie internationala despre care am auzit cu totii macar o data in viata.

Desi este pomenita de atat de multe ori, nu sunt deloc putini cei care nu stiu ce este, de fapt, Interpol si care este rolul acestei organizatii. De asemenea, care este firul istoric al dezvoltarii acestei organizatii de anvergura? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari in randurile urmatoare!

Ce este Interpol si cu ce se ocupa aceasta organizatie – Cuprins:

Ce este Interpol

Ce este Interpol
Ce este Interpol

In primul si primul rand, Interpol este o organizatie internationala a fortelor de politie ce coopereaza  pentru prevenirea si combaterea criminalitatii in lume. Vorbim despre o organizatie care aproape ca nu mai are nevoie de nicio prezentare in ziua de astazi, fiind creata in urma cu aproape un secol. Mai exact, Interpol a fost creat in 1923. In prezent, organizatia numara nu mai putin de 194 de state membre. Sediul organizatiei este in Franta, in orasul Lyon.

Interpol a fost creat, asa cum spuneam si mai devreme, in anul 1923. Ideea infiintarii unei asemenea organizatii a venit insa ceva mai devreme, in 1914, in cadrul primului Congres International al Politiei Criminalistice, desfasurat la Monaco. La acea vreme, oficiali din 24 de tari au adus in discutie nevoia unei cooperari a autoritatilor in vederea solutionarii infractiunilor, tehnicilor de identificare si extradare.

Lucrurile s-au precipitat din cauza Primului Razboi Mondial, insa discutiile pe aceasta tema au fost reluate in anul 1918, la initiativa lui Johannes Schober, seful Politiei din Viena, care a vorbit despre nevoia infiintarii unui corp de politie international. Cinci ani mai tarziu, in septembrie 1923, la Viena se infiinta Comisia Internationala de Politie Penala.

Citeste si: Ce este masoneria si cu ce se ocupa

Lucrurile s-au miscat destul de rapid, pana in anul 1930 abia infiintatul Interpol avand deja organizate departamente specializate care se ocupau de cazierele judiciare, cazurile de falsificare de moneda sau de cele de pasapoarte falsificate.

Interpol s-a dezvoltat in pas accelerat in anii urmatori, organizatia ajungand sa lanseze in anul 1935 o retea proprie de radio, un sistem independent de telecomunicatii gandit exclusiv pentru fortele de ordine. Pana in anul 1966, nu mai putin de 34 de tari implementasera deja astfel de statii de radio interconectate.

Organizatia s-a confruntat si cu perioade nefaste de-a lungul istoriei, un astfel de moment fiind acela in care nazistii au preluat conducerea Interpol in anul 1938. Majoritatea statelor membre au incetat atunci sa mai participe la lucrarile acestei organizatii. Lucrurile au revenit la normal abia in anul 1946, atunci cand Belgia a reluat initiativa de a reconstrui aceasta organizatie la nivel international. Tot atunci, organizatia a primit numele pe care il stim cu totii in ziua de astazi – Interpol.

Importanta acestei organizatii internationale

Cititor de amprente
Cititor de amprente

Importanta Interpol-ului a devenit de necontestat in ultimele doua decenii, odata cu atentatele sangeroase de peste Ocean si din Europa. Dupa atacul din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, organizatia a inceput sa functioneze non-stop, 365 de zile pe an, 24 de ore din 24.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, Interpol numara in ziua de astazi 194 de state membre. Organizatia are un buget anual de aproximativ 113 milioane de euro, cea mai mare parte a acestor fonduri fiind furnizate prin contributiile anuale ale statelor membre. La ora actuala, Interpol are angajati din peste 100 de tari din toate colturile lumii.

Extrem de important de mentionat atunci cand vorbim despre o organizatie de o asemenea anvergura, Interpol isi pastreaza neutralitatea totala din punct de vedere politic. De altfel, statutul organizatiei interzice intreprinderea unor interventii sau activitati de natura politica, militara, religioasa sau rasiala. De asemenea, organizatia nu se poate implica in litigii care au la baza astfel de probleme.