Ce este masoneria si cu ce se ocupa
Ce este masoneria si cu ce se ocupa

Ce este masoneria si cu ce se ocupa


Ce este masoneria si cu ce se ocupa. De-a lungul vremurilor s-a vorbit in dese randuri despre masonerie, in spatiul public aparand o serie intreaga de teorii mai mult sau mai putin adevarate cu privire la aceasta organizatie. Nici pana in ziua de astazi nu sunt cunoscute prea multe detalii din spatele acestei organizatii, multe intrebari ramanand fara raspuns de secole intregi!

Considerata o societate secreta

Simbol masonic
Simbol masonic

Asadar, nu este de mirare ca masoneria este considerata de multi a fi o organizatie secreta, ba chiar cea mai mare societate secreta din intreaga lume. Unii sustin chiar ca masoneria este cea care conduce in realitate intreaga lume, din umbra.

Tinand cont de toate teoriile care au aparut de-a lungul vremii in jurul acestui subiect, suntem siguri ca si voi v-ati intrebat nu doar o data ce este, de fapt, masoneria si care este rolul acestei organizatii. Evident, nu stie nimeni un raspuns exact despre toate aceste lucruri, insa putem sa ne luam informatiile chiar de la membrii acestei societati elitiste.

Nu, nu aveti de ce sa va mirati, membrii organizatiei au vorbit in dese randuri despre masonerie, aducand in disuctie discretia si idealurile comune ale acestei societati misterioase. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect!

Cand a aparut aceasta societate

Adunare masonica
Adunare masonica

Masoneria are in spatele sau o istorie veche de mai multe secole, istorie presarata insa cu multe mistere. Potrivit istoricilor, masoneria a aparut in forma sa actuala in secolul al XIII-lea, in Marea Britanie, ajungand sa se extinda rapid pe intreg continentul european, dar si peste Ocean.

Totusi, istoricii spun ca masoneria lucratoare isi are originile tocmai in breasla zidarilor din Evul Mediu, breasla care era responsabila la acea vreme de ridicarea lacaselor de cult. Mai mult, istoricii sustin de asemenea ca masoneria speculativa isi are radacinile printre patriarhii ebraici.

Asa cum spuneam si mai devreme, istoria aparitiei masoneriei este si ea invaluita in mister, nimeni neputand sa spuna cu exactitate momentul si locul in care isi are radacina aceasta organizatie. Exista insa un lucru pe care nu il contesta nimeni, si anume Cabala – disciplina si scoala de gandire ezoterica cu originea in iudaism. Potrivit specialistilor, Cabala este sursa celor mai multe dintre ideile care stau la baza acestei organizatii si a ritualurilor ei.

Ce este masoneria

Ce este masoneria
Ce este masoneria

Masoneria este o societate inchisa celor mai multi dintre noi, iar acest lucru nu face nimic altceva decat sa invaluie aceasta organizatie in si mai mult mister. De aici au aparut, bineinteles, si o serie intreaga de controverse si conspiratii care s-au imprastiat de-a lungul vremii in intreaga lume. Desi tin foarte mult la discretii, membrii lojelor masonice au vorbit in dese randuri in ultimul secol despre valorile din spatele masoneriei.

Potrivit declaratiilor membrilor lojelor masonice ce au avut disponibilitatea de a vorbi despre aceste lucruri, pentru masonerie este extrem de important progresul tehnic si stiintific. De asemenea, masoneria isi doreste ca medicina sa evolueze atat de mult incat calitatea vietii sa creasca in mod constant pe tot globul pamantesc.

Printre valorile in care crede masoneria se mai numara si democratia, egalitatea dintre femei si barbati si dreptul fiecaruia de a isi alege o religie sau de a nu se regasi in niciuna.

Citeste si: Ce este ezoterismul. Cele mai cunoscute practici ezoterice

Poate ca va intrebati acum cine poate face parte dintr-o loja masonica. Potrivit informatiilor publice, un mason trebuie sa indeplineasca in primul si primul rand cinci criterii principale. In primul rand, trebuie sa creada in Marele Arhitect al Universului, adica in Dumnezeu, in vointa Sa revelata si in nemurirea sufletului.

De asemenea, masonul trebuie sa fie barbat liber si de bune moravuri, fiind un bun exemplu in societate. Un mason trebuie sa aiba 21 de ani impliniti si mijloace onorabile pentru a isi sustine existenta. Totodata, trebuie sa aiba un simt deosebit al cinstei si onoarei.

In cele din urma, un mason trebuie sa aiba un nivel ridicat de cultura pentru a intelege si aprofunda invataturile masonice. Evident, lucrurile sunt mult mai complicate decat atat, insa acestea sunt cele cinci criterii esentiale pentru ca o persoana sa fie acceptata intr-o loja masonica!