Ce este Lane Assist si cum te protejeaza
Ce este Lane Assist si cum te protejeaza

Ce este Lane Assist si cum te protejeaza


Ce este Lane Assist. Daca esti in pragul de a iti cumpara o masina noua, mai mult ca sigur ai aruncat o privire asupra listelor de optionale pe care le ofera producatorii auto pentru masinile lor. Constructorii auto au investit serios in ultimii ani in sisteme de siguranta, oferind acum niste sisteme extrem de performante care sa transforme condusul intr-o experienta mai sigura pentru orice sofer.

Unul dintre ele este Lane Assist, cunoscut si sub numele de Lane Departure Warning System. Nu sunt deloc putini cei care nu au prea mare experienta cu masinile de ultima generatie si se intreaba ce este, de fapt, Lane Assist atunci cand vorbim despre domeniul auto. Aflam impreuna mai multe detalii in randurile urmatoare!

Ce este Lane Assist si cum te protejeaza – Cuprins:

Ce este Lane Assist

Ce este Lane Assist
Ce este Lane Assist

Drumurile lungi sunt obositoare, in special pentru soferii care nu au o experienta prea mare la volan. In ultimii ani, oboseala la volan a facut din ce in ce mai multe victime, tot mai multi soferi provocand adevarate tragedii pe sosea dupa ce au adormit la volan sau dupa o clipa de neatentie cauzata de cele mai multe ori de oboseala. Lane Assist este una dintre acele sisteme de siguranta care poate face minuni si care se poate dovedi extrem de util in anumite situatii. 

Cunoscut si sub denumirile de Lane Departure Warning System sau Lane Support, aceasta dotare te ajuta sa nu te abati de la traseu in acele momente in care atentia iti este distrasa intr-un fel sau altul. Vorbim practic despre o optiune care il ajuta pe sofer sa isi mentina banda de rulare in orice conditii.

In cazul in care masina paraseste banda pe care circula fara sa semnalizeze, sistemul genereaza un avertisment vizual sau sonor soferului pentru a il face atent. Totul se intampla datorita unor senzori specifici sau al unei camere video, sistemul Lane Assist putand interveni activ sau pasiv.

Trebuie stiut insa ca sistemul nu functioneaza la fel pentru toate masinile de pe piata, existand anumite diferente in functie de modelul masinii si de anul in care a fost fabricata.

Ce producator a debutat acest sistem

Mercedes-Benz Actros
Mercedes-Benz Actros

Sistemul de siguranta Lane Assist s-a regasit pentru prima oara pe camioanele Mercedes-Benz Actros, in anul 2000. Sistemul a fost pus insa la punct de specialistii americani din cadrul companiei Iteris.

In cele din urma insa, sistemul a aparut pentru prima data un an mai tarziu pe o masina mica in Japonia, acolo unde Nissan Cima a revolutionat piata auto in materie de siguranta. Apoi, in 2002, modelele Toyota Caldina si Alphard au primit aceeasi dotare. 

Sistemul Lane Assist a fost imbunatatit semnificativ in ultimii 20 de ani, progresul tehnic punandu-si amprenta si la acest capitol. In ziua de astazi, Lane Assist este integrat in ecosisteme complexe de siguranta activa si pasiva.

Sistemul folosit de marii producatori auto precum Volkswagen, Mercedes-Benz sau Renault functioneaza cu ajutorul unei camere video amplasate in partea superioara a parbrizului.

Citeste si: Ce este Starlink si ce servicii ofera

Unitatea centrala a sistemului coroboreaza imaginile obtinute de camera video cu cele sosite de la radarul amplasat in bara de protectie sau in grila. Astfel, in cazul in care marcajul este incalcat fara ca maneta semnalizatorului sa fie actionata, volanul vibreaza, iar pe tabloul de bord apare un martor.

Asa cum spuneam si mai devreme, avertizarile emise de sistem pot diferi de la un producator la altul. Spre exemplu, in cazul modelului Citroen C5 exista atat o avertizare sonora, cat si o vibratie pe care soferul o simte in scaun.

Pentru a monitoriza marcajele de pe sosea, modelul Citroen se foloseste de o raza in spectru infrarosu. Producatori precum Toyota, Nissan sau Honda au adaugat si readucerea masinii pe banda corecta in cazul parasirii accidentale a benzii de circulatie, acest lucru putand fi posibil prin intermediul sistemului ESP. In cazul modelelor Audi, sistemul emite o vibratie in volan.