Ce este Starlink si ce servicii ofera
Ce este Starlink si ce servicii ofera

Ce este Starlink si ce servicii ofera


Elon Musk este de departe unul dintre cele mai cunoscute nume ale secolului in care traim, proiectele sale revolutionand la cel mai serios lumea. Daca despre Tesla si SpaceX stim cu totii destul de multe detalii, nu multi sunt cei care stiu prea multe despre Starlink, ultimul proiect dezvoltat de Elon Musk despre care se vorbeste deja din ce in ce mai des.

Asadar, ce este, de fapt, Starlink si cum isi propune celebrul Elon Musk sa revolutioneze conexiunea la internet pe intreaga planeta? Aflam impreuna mai multe raspunsuri la aceste intrebari, cat si alte detalii, in randurile urmatoare!

Ce este Starlink si ce servicii ofera – Cuprins:
Ce este Starlink
Ce este Starlink

Alaturi de Tesla si SpaceX, Starlink este unul dintre cele mai ambitioase planuri dezvoltate de Elon Musk in ultimii ani. Cand vorbim despre Starlink ne gandim de fapt la o retea uriasa de sateliti pe care excentricul miliardar vrea sa o trimita sa orbiteze in jurul Pamantului pentru a oferi conexiuni la internet in toate colturile lumii.

Multi sateliti au fost deja trimisi in spatiu, insa Musk isi doreste ca in urmatorii ani sa mai trimita nu mai putin de 42.000 de sateliti sa orbiteze in jurul planetei pe care traim. Intr-adevar, la prima vedere pare ca vorbim despre un proiect science-fiction, insa trebuie sa recunoastem ca Elon Musk reuseste cu adevarat sa revolutioneze lumea pe care o cunoastem noi.Ce este Starlink

Desi avem impresia ca internetul este ceva uzual pentru toata lumea, lucrurile nu stau deloc asa pe o mare suprafata a globului. Conexiunea la internet a devenit o normalitate pentru noi toti in ziua de astazi, insa aceasta nu exista in multe comunitati de pe Pamant.

Tocmai din aceasta cauza a pornit proiectul lui Elon Musk. Prin Starlink, miliardarul sustine ca satelitii vor oferi internet de mare viteza in toate colturile planetei, din Africa pana in America de Sud si din Asia pana in insulele indepartate din Oceania. Totul direct din satelit, fara a mai fi nevoie de niciun fel de cabluri, relee sau stalpi de comunicatii.

Potrivit unui raport publicat de Business Insider in urma cu aproximativ un an, aproape jumatate din populatia totala a lumii nu are conexiune stabila la internet. Infrastructura de care este nevoie pentru a aduce internetul in toate colturile lumii nu este deloc ieftina, motiv pentru care multi tari si regiuni au ramas rupte de lumea digitala din care facem parte cu totii la ora actuala. Asa cum spuneam si mai devreme, Elon Musk isi doreste sa rezolve toate aceste probleme prin proiectul Starlink.

Cati sateliti se afla pe orbita Pamantului

Antena internet Starlink
Antena internet Starlink

Numarul satelitilor trimisi de Musk pe orbita depasise deja 1.000 la inceputul anului trecut. Nu cu mult timp in urma, seful SpaceX trimitea pe orbita satelitul Turksat 5A, un satelit conceput in asa fel incat sa opereze timp de 15 ani si sa ofere acoperire pentru internet de banda larga in Turcia, Orientul Mijlociu, Europa si in cateva zone ale continentului african. 2021 s-a dovedit a fi insa un succes pentru Elon Musk, SpaceX lansand pe orbita o alta serie de sateliti Starlink prin intermediul rachetei Falcon 9. 

Potrivit planurilor enuntate deja de Elon Musk in public, in urmatorii patru sau cinci ani vor exista pe orbita in jur de 12.000 de sateliti Starlink. Toti satelitii vor gravita pe orbita joasa a Pamantului, ceea ce va reduce riscul de conexiune slaba. Satelitii vor fi intr-o continua miscare, tocmai din acest motiv fiind nevoie de un numar atat de mare sateliti.

Citeste si: Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie

Mecanismul de functionare din spatele Starlink nu este deloc greu, putand fi inteles si de catre cei care sunt mai atehnici din acest punct de vedere. Astfel, fiecare satelit se conecteaza cu ceilalti sateliti prin intermediul unor raze laser, creand asadar o intreaga retea.

Cei care se conecteaza la conexiunea de internet oferita de Starlink o vor face prin intermediul unei antene speciale de mici dimensiuni. Antena isi poate orienta fasciculul catre orice satelit care se afla in apropiere. In acest fel, conexiunea la internet nu se va intrerupe niciodata.