Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie
Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie

Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie


Ce este Wi-Fi 6. Avansul tehnologic din ziua de astazi depaseste orice imaginatie, lucruri ce pareau complet imposibile in urma cu numai cateva decenii devenind uzuale in prezent. Vorbim tot mai des despre tehnologie 5G, criptomonede, Metaverse, inteligenta artificiala si asa mai departe, toate fiind niste concepte pe care in urma cu 20 sau 30 de ani nici nu ni le puteam imagina.

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre tehnologia Wi-Fi 6, o inovatie despre care se spune ca va schimba totul in ceea ce priveste internetul de mare viteza. Totusi, nu putini sunt cei care se intreaba, pe buna dreptate, ce este, de fapt, Wi-Fi 6 si de ce este atat de important? Aflam impreuna mai multe detalii despre aceasta tehnologie inovatoare in randurile ce urmeaza!

Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie – Cuprins:

Ce este Wi-Fi 6

Ce este Wi-Fi 6
Ce este Wi-Fi 6

Vi se intampla sa urmariti clipuri pe YouTube sau pe Netflix care sa se intrerupa din pricina conexiunii la internet? In cele mai multe cazuri sunt intreruperi de numai cateva secunde, insa trebuie sa recunoastem ca sunt destul de enervante, mai ales atunci cand urmarim ceva cu sufletul la gura! Ei bine, asemenea intreruperi nu ar mai putea fi posibile atunci cand tehnologia Wi-Fi 6 va fi implementata in routerele pe care le avem cu totii acasa sau la birou.

Conectarea prin wireless la internet este tot mai uzuala in ziua de astazi. Avem routere si acasa, si la munca si chiar si in unitatile de invatamant in ziua de astazi. In plus, avem tot mai multe dispozitive care au nevoie de o conexiune la internet pentru a putea functiona. Versiunea Wi-Fi 5 nu mai poate face fata cu succes la un numar atat de mare de dispozitive pe care le conectam la routerul de internet, asa ca ne gandim deja cu totii la o tehnologie de ultima generatie in acest sens.

Noul standard Wi-Fi 6 este privit la ora actuala drept o tehnologie inovatoare care are rolul de a schimba complet internetul de mare viteza. Cunoscut de specialisti sub numele de cod de 802.11ax, noul Wi-Fi 6 reprezinta de fapt un nou standard de comunicatie fara fir, cu o latime de banda mai mare.

Astfel, Wi-Fi 6 abordeaza unele dintre cele mai mari neajunsuri ale tehnologiei Wi-Fi 5 si ofera utilizatorilor acces la o noua tehnologie de transferuri de date rapide wireless. In aceste conditii, utilizatorii vor primi nu numai o crestere a vitezei conexiunii la internet, ci si o mai mare stabilitate a acesteia. Nu numai atat insa, specialistii vorbind si despre o securitate mai ridicata si o eficienta energetica mai buna.

Rata de transfer si securitatea

Retea de internet
Retea de internet

In cazul Wi-Fi 5, rata teoretica maxima de transfer era de numai 6.9 Gbps. Odata cu implementarea noului standard Wi-Fi 6, rata teoretica maxima de transfer creste pana la 9.6 Gbps. Standardarul Wi-Fi 6 utilizeaza o noua schema de modulatie, si anume 1024-QAM, in timp ce Wi-Fi 5 utilizeaza o modulatie 256-QAM.

Mai exact, trecerea la aceasta noua schema aduce cu sine un numar mai mare de biti, facandu-se astfel trecerea de la 8 la 10 biti. In termeni mai usor de inteles pentru oricine, acest lucru inseamna ca informatiile sunt mult mai condensate, in timp ce viteza este mai mare.

Citeste si: Ce este un motor de cautare si la ce te ajuta

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, nivelul de securitate oferit de noul standard Wi-Fi 6 este mai ridicat. Wi-Fi 6 permite un nou algoritm de securitate WPA3, acest nou protocol folosind un pachet de securitate imbunatatit, de la 128 la 192 de biti. In aceste conditii, datele transmise sunt criptate chiar si atunci cand se lucreaza in retele deschise fara parola.

Noua tehnologie nu este folositoare insa numai pentru utilizatorii de rand. Potrivit specialistilor, noul standard Wi-Fi 6 va imbunatati in timp automatizarea industriala, masinile autonome, realitatea virtuala si pe cea augmentata. Indiferent de domeniul despre care vorbim la aceasta ora, conectivitatea este extrem de importanta, nevoia de retelistica si de internet de mare viteza fiind uriasa.