Ce este pedigree-ul la caini si ce inseamna
Ce este pedigree-ul la caini si ce inseamna

Ce este pedigree-ul la caini si ce inseamna


Ce este pedigree-ul la caini si ce inseamna. Cainele este considerat cel mai bun prieten al omului, multi dintre semenii nostri neputand sa isi imagineze viata fara un caine de care sa aiba grija si care sa ii tina companie.

Desigur, atunci cand iubim un animal care ne este aproape nu este important daca acesta este de rasa sau nu, insa trebuie sa recunoastem ca unii oameni isi doresc sa aiba un caine de rasa, cu pedigree.

Termenul pedigree este folosit extrem de des de catre cei care au caini de rasa si nu numai. Insa, ce este, de fapt, pedigree si de ce este atat de important?! Va dam mai multe detalii in randurile ce urmeaza!

Ce este pedigree-ul la caini si ce inseamna – Cuprins:

Ce este pedigree-ul la caini

Ce este pedigree-ul la caini
Ce este pedigree-ul la caini

In primul si primul rand, cand vorbim despre pedigree la caini nu ne referim sub nicio forma la acea marca de mancare care exista in fiecare supermarket sau magazin specializat pentru hrana de animale. De asemenea, nu ne referim in niciun caz nici la carnetelul de sanatate al cainelui si nici la pasaportul acestuia. Pedigree-ul nu este nici o copie xeros dupa actele de origine ale cainelui si nici un presupus contract intre vanzatorul cainelui si cel care il cumpara.

Pedigree-ul cainelui este practic actul de identitate al animalului, asa cum este buletinul pentru oameni. Vorbim asadar despre un document in care sunt trecuti ascendentii cainelui, incepand de la parinti si pana la stra-strabunici. Pedigree-ul la caini este un act oficial ce este eliberat de Cartea de Origine Romana (COR) – Asociatia Chinologica Romana (ACHR).

Cel mai probabil ca acum va intrebati de ce este atat de important acest pedigree pentru cainii pe care ii avem. Pedigree-ul are o importanta majora in special pentru cainii de rasa, puri. Mai exact, acest document confirma oficial puritatea rasei cainelui pe care il avem.

In functie de caracteristicile rasei din care provine cainele, noi vom stii cum sa il crestem si ce trebuie sa facem pentru a contribui la buna lui dezvoltare. Pedigree-ul este atat de important deoarece este singurul document care atesta apartenenta cainelui la o rasa.

Ce informatii include acest document

Beagle
Beagle

Pedigree-ul cainilor din Romania contine urmatoarele date: numele cainelui, numarul la care a fost inregistrat cainele in Cartea de Origine Romana, rasa, varietatea, parul, culoarea, data nasterii, sexul, numele si adresa crescatorului, tatuajul sau microcipul cainelui si arborele genealogic al acestuia.

Evident, nu orice caine poate sa aiba pedigree. Pentru ca un pui de caine sa poata primi pedigree trebuie sa provina din doi parinti de aceeasi rasa si care au fost arbitrati cel putin in doua expozitii la care au primit minim un calificat excelent.

Chiar daca au pedigree, cainii nu sunt toti la fel de valorosi din punct de vedere al standardelor. Un caine cu pedigree este considerat cu atat mai valoros cu atat cu cat este mai aproape de standardul rasei si este prezentat in mai multe expozitii in care a primit calificative maxime si titluri.

Citeste si: Ce este mindfulness si ce beneficii iti poate aduce

Trebuie sa precizam in mod obligatoriu ca daca aveti un caine cu pedigree nu inseamna ca acesta va putea participa automat la expozitiile chinologice sau la concursurile organizate la nivel national sau international. Un caine care are pedigree are practic dovada ca apartine unei rase.

Cainii pot ajunge, intr-adevar, si la acele expozitii si concursuri despre care aminteam mai devreme, insa numai in cazul in care indeplinesc anumite criterii. In general, selectia pentru aceste evenimente se face dupa fenotip (aspectul exterior al cainelui), caracter si temperament.

In concluzie, un caine fara pedigree nu poate fi considerat un caine de rasa pura chiar daca este identic cu caine din rasa careia ar trebui sa aparinta. Lipsa pedigree-ului nu il face insa mai putin caine sau mai putin valoros, evident. Indiferent daca are sau nu pedigree, daca este de rasa sau nu, cainele va fi intotdeauna la fel de iubit de oameni!