Ce este rezolutia unui monitor si in ce se masoara
Ce este rezolutia unui monitor si in ce se masoara

Ce este rezolutia unui monitor si in ce se masoara


Ce este rezolutia unui monitor. Esti pe punctul de a iti cumpara un nou calculator sau laptop? Mai mult ca sigur ca ai anumite specificatii de care tii cont atunci cand cauti printre sutele de modele existente la ora actuala pe piata.

Una dintre ele ar trebui sa fie rezolutia, in special daca vrei sa te bucuri de o experienta de cinci stele atunci cand vizionezi un film sau te joci ceva.

Nu putini sunt insa cei care nu acorda atentie acestui aspect si ajung in cele din urma sa se planga de calitatea proasta a ecranului. Totusi, ce este, de fapt, rezolutia unui calculator? Haideti sa aflam mai multe detalii despre acest subiect!

Ce este rezolutia unui monitor si in ce se masoara – Cuprins:

Ce este rezolutia unui monitor

Ce este rezolutia unui monitor
Ce este rezolutia unui monitor

Fara doar si poate ai mai auzit vorbindu-se in jurul tau despre concepte precum HD, Full HD, 4K, 8K si asa mai departe. Ei bine, cand ne referim la astfel de concepte vorbim de fapt despre rezolutia unui monitor. Aceasta rezolutie se refera de fapt la calitatea imaginii, la claritatea textului si a imaginilor ce vor fi afisate pe ecran.

Imaginea digitala redata de monitor este formata din milioane de unitati de baza, adica pixeli. Evident, asa cum va puteti imagina cel mai probabil, cu cat numarul de pixeli este mai mare pe o anumita zona a monitorului, cu atat imaginea va fi mai buna. Numarul acestor pixeli este dat de rezolutia monitorului. 

Rezolutia Full HD este exprimata ca 1.920 de pixeli pe orizontala x 1.080 de pixeli pe verticala. In aceste conditii, vorbim despre un total de 2.073.600 de pixeli. Asa cum spuneam si mai devreme, calitatea imaginii creste odata cu numarul pixelilor. Astfel, daca avem o rezolutie de 1.600 x 1.200 de pixeli, imaginea va fi de o calitate superioara. 

In cazul in care ti-ai indreptat atentia catre un monitor LCD, trebuie sa stii ca acesta accepta in cele mai multe cazuri rezolutii mai mari. Cu cat rezolutia setata este mai mare, cu atat si calculatorul sau laptopul se va misca mai bine si va afisa imagini mai clare. Este de preferat ca rezolutia pe care o setezi sa fie chiar cea recomandata de producator. 

In general, cu cat monitorul este mai mare, cu atat acesta va accepta si o rezolutie mai mare. Posibilitatea de a mari rezolutia ecranului depinde de dimensiunea si de capacitatea monitorului, dar si de tipul de placa video a calculatorului. In cazul in care cele doua componente sunt performante, calculatorul va putea afisa cea mai mare rezolutie posibila, fara sa existe niciun fel de probleme de afisaj.

Cum sa alegi un monitor de calitate

Monitor PC
Monitor PC

In cazul in care iti doresti o imagine extrem de clara, iti poti indrepta atentia catre monitoarele mai performante. Spre exemplu, vei gasi rezolutii precum 1440p – rezolutie QHD (Quad HD): 2.560 x 1.440 pixeli, 4K – 3.840 x 2.160 pixeli sau chiar 8K – 7.680 x 4.320 pixeli.

Monitoarele cu o rezolutie 8K sunt, evident, cele mai performante, insa acestea se gasesc mai rar pe piata, neexistand inca un numar foarte mare de optiuni. In plus, pretul unui astfel de monitor nu este deloc unul mic! Chiar daca te gandesti la un astfel de monitor, ia in calcul si faptul ca la ora actuala nu exista inca extrem de multe continuturi cu rezolutie 8K care sa poata fi afisate!

Citeste si: Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie

In concluzie, haideti sa aflam cum alegem de fapt un monitor in functie de rezolutie si de diagonala! In cazul in care alegem un monitor cu o rezolutie mai mica si cu o diagonala prea mare, exista o buna sansa sa ne confruntam cu o imagine mai putin clara.

Daca alegem un monitor cu o diagonala prea mica si cu o rezolutie prea mare, vom avea o imagine in care textul va fi prea mic si greu de citit. Asadar, trebuie sa pastram un raport corect intre rezolutie si diagonala. 

Astfel, pentru o rezolutie 1.920 x 1.080, sunt acceptate monitoare cu diagonala de pana la 24.5”. Pentru o rezolutia 2.560 x 1.440, specialistii recomanda monitoare cu diagonala de 27”. Mai departe, pentru o rezolutia 3.840 x 2.160, monitoarele cu diagonala de peste 27” sunt recomandate. In cazul rezolutiilor ultra wide avem o rezolutie 2.560 x 1.080 recomandata pentru monitoarele cu diagonala de 29”, respectiv o rezolutia 3.440 x 1.440 recomandata pentru monitoarele cu diagonala de 34”.