Ce este roamingul si cum functioneaza
Ce este roamingul si cum functioneaza

Ce este roamingul si cum functioneaza


Ce este roamingul. Vacantele in afara tarii s-au transformat dintr-un lux intr-o obisnuinta pentru cei mai multi romani in ultimii ani, preturile practicate de operatorii aerieni low-cost facandu-i pe multi sa prefere un city-break in strainatate in dauna unui week-end petrecut la munte sau la mare in tara.

Este important sa ramanem conectati si atunci cand plecam in strainatate, motiv pentru care avem intotdeauna nevoie de servicii de roaming daca vrem sa efectuam apeluri, sa trimitem mesaje sau sa avem internet pe telefon.

Totusi, ce este, de fapt, roamingul si care sunt taxele pe care trebuie sa le platim pentru a beneficia de aceste servicii? Aflam impreuna mai multe raspunsuri la toate aceste intrebari in randurile urmatoare!

Ce este roamingul si cat costa sa il folosesti cand esti plecat din tara  – Cuprins:

Ce este roamingul

Ce este roamingul
Ce este roamingul

Asa cum spuneam deja si in randurile anterioare, roamingul ne ajuta atunci cand suntem plecati in afara tarii in cazul in care ne dorim sa utilizam telefonul mobil pentru a pastra legatura cu cei dragi.

Fie ca vorbim despre efectuarea unei apel telefonic, despre trimiterea sau primirea unui mesaj text de tip SMS sau despre utilizarea datelor mobile pentru accesarea unor aplicatii de pe telefon sau a retelelor de socializare, roamingul este extrem de important si util.

Fara activarea serviciilor de roaming, nu am putea sa facem nimic din toate acestea, telefonul mobil ramanand practic un gadget complet inutil. 

Toate operatiunile despre care spuneam mai devreme sunt operate de o retea din tara pe care o vizitam atunci cand iesim de pe teritoriul tarii din care provenim, furnizorul de acasa neavand acoperire in alte tari. Evident, operatorul strain va percepe anumite taxe furnizorului roman, acestea fiindu-ne facturate in cele din urma noua. 

Sa spunem, spre exemplu, ca esti in strainatate si vrei sa trimiti un mesaj text de tip SMS pentru a le spune celor dragi ca ai ajuns cu bine la destinatie. Ei bine, operatorul tau de telefonie mobila va factura un tarif mai mare decat cel obisnuit.

Acest tarif va include costurile suplimentare pentru utilizarea unei retele straine si transferul mesajului in cauza catre reteaua ta. Din fericire insa, pentru primirea unui mesaj nu va fi perceputa nicio alta taxa suplimentara. 

La fel se intampla si atunci cand vorbim despre utilizarea datelor mobile. Pretul acestor servicii este stabilit in functie de baza volumului de date folosit. Astfel, operatorul din tara va factura si taxele impuse de operatorul din strainatate. Atentie, in cazul anumitor tari, utilizarea datelor mobile se poate dovedi extrem de costisitoare!

Costurile in Uniunea Europeana

Roaming in Uniunea Europeana
Roaming in Uniunea Europeana

Din fericire, nu trebuie sa ai aproape niciun fel de grija atunci cand calatoresti intr-o tara membra a Uniunii Europene. Potrivit unei intelegeri la nivel european, cetatenii UE vor beneficia de roaming fara taxe suplimentare pana in anul 2032.

Decizia a fost luata de curand, precedenta decizie de acest fel urmand sa expire la jumatatea acestui an. In 2017, printr-un regulament european, tarifele de roaming din UE au fost eliminate. In aceste conditii, in ultimii cinci ani si in urmatorii zece ani, in timpul calatoriilor in UE sau in Spatiul Economic European, calatorii au fost taxati cu tarife valabile in afara retelei proprii aplicate in tara de origine.

Citeste si: Ce este scrolling-ul apocaliptic si cum ne afecteaza

Potrivit noii decizii, cetatenii vor putea sa efectueze apeluri, sa trimita mesaje si sa foloseasca datele mobile fara taxe suplimentare si la acelasi nivel de calitate ca in tara lor de origine pana in anul 2032. Spre exemplu, cei care beneficiaza de servicii 5G in tara lor de origine, vor putea beneficia de aceleasi servicii si in alte tari europene, in cazul in care acestea sunt disponibile. 

Atentie mare insa atunci cand efectuati o calatorie in afara Uniunii Europene. Lucrurile sunt complet diferite daca vorbim, spre exemplu, despre o destinatie precum Turcia, Albania sau Marea Britanie. Mesajele, apelurile si datele mobile utilizate pe teritoriul tarilor non-UE vor fi taxate suplimentar, in unele cazuri taxele dovedindu-se a fi extrem de costisitoare!