Ce este scroling-ul apocaliptic si cum ne afecteaza
Ce este scroling-ul apocaliptic si cum ne afecteaza

Ce este scrolling-ul apocaliptic si cum ne afecteaza


Ce este scrolling-ul apocaliptic. Retelele de socializare se pot dovedi utile in anumite cazuri, insa pentru multe persoane s-au transformat in timp intr-un adevarat cosmar din care nu mai pot scapa. Pierdem timp zilnic pe o serie intreaga de retele de socializare, fie ca vorbim despre Facebook, Instagram, Twitter sau, mai nou, Tik Tok, scrolland la infinit fara sa ne dam seama de timpul pe care il pierdem in realitate.

Fenomenul a fost numit “doomscrolling” sau “scrolling apocaliptic”, iar specialistii sustin ca ne poate afecta sanatatea mintala si nu numai. Asadar, ce este, de fapt, scrolling-ul apocalitic si cat de mult ne afecteaza pe fiecare dintre noi? Aflam impreuna mai multe detalii interesante in randurile urmatoare!

Ce este scrolling-ul apocaliptic si cum ne afecteaza – Cuprins:

Ce este scrolling-ul apocaliptic

Ce este scrolling-ul apocaliptic
Ce este scrolling-ul apocaliptic

Restrictiile impuse de autoritati in timpul pandemiei de coronavirus ne-a facut pe multi dintre noi sa ne petrecem din ce in ce mai mult timp in casa. Neavand prea multe lucruri de facut, bineinteles ca toti ne-am refugiat in mediul online, folosindu-ne de telefoanele din dotare.

Ziua incepea cu o raita prin social media, pauzele de la lucru aduceau cu sine acelasi obicei, iar serile ni le petreceam inevitabil tot pe retelele de socializare. Este un obicei care ne-a intrat insa in reflex, multi dintre noi ajungand acum in situatia de a scrolla la infinit printre miile de postari de pe social media, fara sa mai fim constienti de timpul petrecut in aplicatii.

Citeste si: Ce este sindromul Peter Pan si cum se manifesta

Retelele de socializare au devenit in ultimii ani adevarate “agentii de presa”, multi dintre noi ajungand chiar sa ne informam si sa aflam ultimele noutati de pe social media. Asta inseamna ca fluxul de stiri de pe retelele de socializare nu se termina niciodata, fiecare zi si fiecare ora aducandu-ne subiecte noi de discutie si noutati mai mult sau mai putin interesante.

Este bine ca ne informam, insa obiceiul de a cauta noutati pe retelele de socializare a devenit extrem de nociv pentru multi oameni. Terapeutii se confrunta in ultima vreme cu un val urias de oameni care recunosc ca petrec foarte multe ore in social media, ajungand sa isi neglijeze partenerul, familia sau chiar responsabiltatile de la locul de munca. 

Citirea tuturor acestor noutati care apar pe retelele de socializare in flux continuu nu fac nimic altceva in afara de a ne alimenta stresul si anxietatea.

Specialistii in psihologie au ajuns in timp la concluzia ca timpul petrecut in social media poate duce in timp la anxietate si chiar si la depresie, in ciuda faptului ca unele studii au aratat ca retelele de socializare se pot dovedi utile atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator.

Ce fel de stiri sunt in atentia cititorilor

Social media telefon
Social media telefon

Scrolling-ul apocaliptic a adus in prim plan si o alta tendinta a oamenilor din toate colturile lumii, si anume aceea de a acorda mai multa atentie stirilor negative.

Fie ca este vorba de numarul deceselor provocate de pandemia de coronavirus sau despre numarul mortilor din razboi, fie ca este vorba despre conflicte militare din diverse colturi ale lumii sau despre scandaluri de tot felul, asemenea stiri acapareaza atentia maselor de oameni. 

Cei care detin retelele de socializare isi doresc, evident, ca utilizatorii sa petreaca cat mai mult timp posibil pe platformele lor. Astfel, algoritmii din spatele feed-urilor stiu ce au de facut pentru a ne hrani setea de informatii si ne servesc fix acele stiri care ne tin lipiti ochii de ecranele telefoanelor mobile din dotare. 

Scrooling-ul apocaliptic este un fenomen din ce in ce mai intalnit in ziua de astazi, ajungand sa afecteze oameni din toate mediile sociale si din categoriile de varsta. In timp, se poate dovedi extrem de nociv asupra unor oameni, in special in cazul persoanelor care au nevoie de liniste. 

Incearca sa fii mai atent la timpul pe care il petreci in mediul online si nu uita ca prezentul este singurul care este important. Si cand vorbim despre prezent, ne referim la ceea ce se intampla cu adevarat in realitate in jurul tau, nu pe retelele de socializare!