Ce este Sudoku si de ce e atat de popular
Ce este Sudoku si de ce e atat de popular

Ce este Sudoku si de ce e atat de popular


Ce este Sudoku. Ne petrecem majoritatea zilelor muncind din greu, de la birou sau de acasa, cu gandul ca vom avea candva destul timp pentru a face si lucrurile care ne fac placere. Nu trebuie insa sa uitam sa ne relaxam in timpul sesiunilor noastre de lucru. Potrivit specialistilor, cateva minute de repaus la o ora sau doua de lucru pot ajuta la productivitate si la eficienta.

Jocul Sudoku este unul dintre cele mai populare jocuri din lume, putand fi jucat de unul singur intr-o scurta pauza de lucru. La nivel global, Sudoku este jucat de zeci de milioane de oameni din toate colturile lumii. Totusi, ce este, de fapt, Sudoku si care sunt regulile lui? Aflam impreuna mai multe detalii despre acest joc despre care cu siguranta ai auzit si tu!

Ce este Sudoku si de ce e atat de popular – Cuprins:

Ce este Sudoku

Ce este Sudoku
Ce este Sudoku

Probabil stiti ca totii ca atunci cand vorbim despre Sudoku ne referim la acel patrat mai mare care contine alte noua patrate mai mici, subdivizate la randul lor in noua casute si mai mici. Potrivit regulei principale a jocului, fiecare rand sau coloana trebuie sa contina o singura data cifrele cuprinse de la 1 la 9. Fiecare ansamblu trebuie sa contina toate cifrele cuprinse intre 1 si 9, o singura data.

Regulile par extrem de simple la prima vedere, nu-i asa?! Totusi, complexitatea jocului nu este deloc redusa, ba chiar din contra. Jocul poate avea mai multe nivele de dificultate. Astfel, grilele care contin mai multe cifre completate presupun un nivel mai redus de dificultate. In acelasi timp, grilele ce contin numai cateva cifre completate presupun un grad mai mare de dificultate, fiind destinate in special celor care au mai multa experienta de joc.

Citeste si: Ce este Floarea Vietii si ce simbolizeaza

Sudoku nu este un simplu joc de relaxare, fiind recomandat de-a lungul timpului atat de profesori, cat si de psihologi. Si asta pentru ca jocul dezvolta gandirea logica, punandu-ti mintea la contributie. Astfel, Sudoku nu numai ca te relaxeaza atunci cand simti ca trebuie sa iei o pauza de la activitatea ta de la birou sau de la locul de munca, dar te si face sa gandesti.

Sudoku poate fi gasit la ora actuala in ziare, reviste sau in publicatii speciale destinate integramelor. Exista, de asemenea, publicatii care contin numai grile Sudoku, destinate pasionatilor acestui joc. In plus, Sudoku se poate juca la ora actuala si in format electronic, fiind disponibil pe o sumedenie de site-uri dedicate. In ultimul rand, in ultimii ani au aparut si mai multe aplicatii mobile ale acestui joc, care pot fi descarcate pe dispozitivele Android sau iOS.

Cand a aparut jocul si cine l-a creat

Cand a aparut Sudoku
Cand a aparut Sudoku

Creatorului jocului Sudoku este Maki Kaji, un japonez care a incetat din varsta la 69 de ani. In limba japoneza, Sudoku se traduce prin “numar” si “unic”, numele fiind ales tinand cont de regulile jocului pe care le-am pomenit mai devreme.

Atunci cand a inventat acest joc, Maki Kaji s-a inspirat din problema ofiterilor formulata de matematicianul Leonhard Euler in anul 1782. Mai exact, problema ofiterilor presupune sase regimente diferite, fiecare cu cate sase ofiteri de grade diferite. Se cere ca acesti 36 de ofiteri sa fie plasati intr-o grila de 6 x 6, ocupand fiecare cate o casuta astfel incat fiecare rand si fiecare coloana sa contina toate gradele si toate regimentele.

ocul Sudoku a aparut pentru prima data intr-un numar al publicatiei Deli Magazines. Ulterior, jocul a ajuns si in paginile unei reviste japoneze. In ziua de astazi, asa cum spuneam si mai devreme, jocul poate fi regasit intr-o sumedenie de ziare si reviste din intreaga lume.

In prezent, jocul Sudoku poate regasit sub forma mai multor variante de joc. Bineinteles, versiunea clasica este cea predominanta. Regasim insa si variante de grile 4 x 4 cu subdiviziuni de 2 x 2, acestea fiind destinate in special celor mici. Exista insa si o versiune mult mai dificila a jocului, numita Sudoku the Giant, care presupune o grila 25 x 25, cu regiuni de 5 x 5. In acest caz, exista si o regula suplimentara si anume ca cifrele din diagonale sa fie unice.