Ce este textul narativ literar si care sunt caracteristicile
Ce este textul narativ literar si care sunt caracteristicile

Ce este textul narativ literar si care sunt caracteristicile


Ce este textul narativ literar. Afla ce trebuie sa stii despre timpul actiunii narative, dar si despre spatiul, personajele si caracteristicile unui text narativ.

Ce este textul narativ

Ce este textul narativ
Ce este textul narativ

Intalnit extrem de des in aproape toate cartile pe care le citim, textul narativ poate fi descris foarte simplu ca fiind un text in care sunt prezentate intamplari sau evenimente intr-o succesiune de momente.

Pentru ca un text sa fie considerat narativ, acesta trebuie sa indeplineasca cateva conditii esentiale. Pentru inceput, evenimentele prezentate in text trebuie sa implice si niste personaje. Apoi, evenimentele prezentate trebuie sa aiba legatura intre ele si sa urmeze o succesiune cronologica.

Citeste si: Ce este adjectivul si cum se clasifica acesta

Asadar, principalul mod de expunere dintr-un text de acest fel este naratiunea. Prin naratiune putem intelege relatarea unor evenimente aflate intr-o relatie cauzala si derulate in ordine cronologica, evenimente la care participa unul sau mai multe personaje.

De asemenea, prin text narativ ne mai putem referi si la acea modalitate de comunicare scrisa la care apeleaza un autor pentru a isi exprima parerile si conceptia asupra lumii si a vietii, intr-un mod indirect, creand personaje si apeland la naratiune, descriere si dialog.

Timpul actiunii narative

Timpul actiunii narative
Timpul actiunii narative

Atunci cand vorbim despre timp intr-un text narativ trebuie sa stim sa facem o deosebire intre timpul efectiv al fictiunii si timpul povestirii. Timpul fictiunii este practic timpul in care se desfasoara actiunea narata de autor. Asadar, actiunea povestita poate fi una care se intinde pe doar cateva ore, dar si pe cativa ani sau chiar zeci si sute de ani.

Cronologia din textul narativ poate fi indicata de autor in mod direct sau in mod indirect. Atunci cand vorbim despre o cronologie clara in text, autorul o indica in mod direct printr-o data specifica, prin referirea la un eveniment istoric si asa mai departe. Cronologia poate fi indicata insa si in mod indirect prin anumite notatii care fac referire la anotimpul in care se petrece actiunea, la anumite fenomene meteorologice care se petrec in timpul actiunii si asa mai departe.

Cand vorbim insa despre timpul povestirii ne referim la timpul necesar nararii unor evenimente. Spre exemplu, o intamplare scurta care dureaza in realitate numai cateva minute poate fi narata pe parcursul a mai multor pagini. In acelasi timp insa, autorul poate nara evenimentele petrecute pe parcursul mai multor ani in doar cateva randuri. In aceste conditii, trebuie sa stim ca timpul fictiunii si cel al povestirii nu coincid perfect decat in dialog.

Spatiul, personajele si caracteristicile unui text narativ

Textul narativ
Textul narativ

Cand vorbim despre spatiul din textul narativ ne referim, evident, la locurile in care se desfasoara actiunea pe care ne-o povesteste autorul. Prin oferirea acestor detalii, autorul incearca sa creeze o iluzie a realitatii, cititorii putand intra mult mai usor in poveste in momentul in care au la dispozitie cateva indicatii despre spatiul in care se petrece o anumita actiune. Detaliile cu privire la spatiul in care se petrece un eveniment ne pot fi oferite atat de autor, cat si de personajele care participa la acea actiune.

Personajele unui text narativ pot fi prezentate de autor intr-un mod direct sau intr-un mod indirect. Astfel, despre anumite personaje ne putem face o idee exacta, stiindu-le inca de la bun inceput numele, varsta, trasaturile fizice sau psihologice, originea si asa mai departe.

In schimb, alte personaje pot fi prezentate numai indirect, aceasta prezentare putandu-se face prin indici literari (metafore, comparatii, etc.), indici materiali (obiecte de decor, de vestimentatie, etc.) sau prin indici gestuali si lingvistici (limbaj, gesturi, ticuri, etc.).

Citeste si: Ce este substantivul si cum se identifica intr-o propozitie

Caracteristicile unui text narativ. Genul literar al naratiunii este unul foarte larg, textele narative putand fi regasite in povesti, in fabule, romane, nuvele, cronici, stiri si asa mai departe. Naratorul este acea persoana care relateaza evenimentele in cauza, acesta putand face parte efectiv din poveste sau putand fi doar un spectator extern care observa si relateaza evenimentele.

Exista mai multe tipuri de texte narative, naratiunea literala fiind cea mai intalnita dintre toate. Aceasta se regaseste in romane si nuvele, acolo unde autorul are un limbaj bine elaborat prin imagini si comparatii. Apoi trebuie sa vorbim despre naratiunea istorica, pe care o intalnim in cronici, jurnale sau biografii.

Povestile de acest tip dezvaluie evenimentele traite de un personaj. In cele din urma avem naratiunea jurnalistica, ceea ce reprezinta modalitatea de a face publice anumite evenimente de interes.