Ce este un VPN si ce avantaje ofera
Ce este un VPN si ce avantaje ofera

Ce este un VPN si ce avantaje ofera acest serviciu


Ce este un VPN. Indiferent de cat de des foloseste internetul in viata ta de zi cu zi, este foarte posibil sa fi auzit macar o data despre VPN. Cel mai probabil insa nu folosesti un asemenea serviciu, conectarea la internet din tara noastra putandu-se face foarte simplu si fara VPN. Insa, folosirea unui VPN se poate dovedi extrem de avantajoasa din mai multe puncte de vedere.

Pana sa vorbim despre avantajele pe care le poate aduce un astfel de serviciu atunci cand intri pe internet, haideti sa aflam impreuna mai exact ce este acela un VPN si cum functioneaza el!

Ce este un VPN

Ce este un VPN
Ce este un VPN

Un VPN (Virtual Private Network) este considerat o retea virtuala privata, ceea ce inseamna ca vorbim despre o conexiune securizata criptata la o alta retea decat cea in care te afli atunci cand te conectezi la internet.

Practic, un VPN extinde o retea privata in cadrul unei retele publice (internetul, in acest caz), ceea ce permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca date condifentiale ca si cum dispozitivele lor ar fi conectate direct la aceeasi retea privata, chiar daca nu sunt in aceeasi retea in realitate.

Ca sa intelegem cu totii aceasta explicatie cat mai bine, este de preferat sa ne raportam la o posibila poveste care poate aparea in viata noastra de zi cu zi.

Citeste si: Ce este GDPR si care este scopul acestui regulament

Sa spunem ca intr-o zi esti pus in situatia de a ii transmite unui coleg de la birou ce se afla intr-un alt oras o cantitate mare de informatii si ca programul pe care trebuie sa il utilizati pentru acest transfer de date necesita ca ambele calculatoare sa fie conectate la aceeasi retea. Avand in vedere ca acest coleg nu se afla la birou, calculatorul lui nu poate fi folosit.

Solutia pentru a rezolva aceasta problema este una foarte simpla si implica fix acest VPN despre care vorbeam in randurile anterioare. Asadar, poti configura o conexiune VPN la reteaua ta locala, care ii va permite colegului sa se conecteze virtual in retea.

Prin intermediul acestei conexiuni, amandoi veti parea ca sunteti in aceeasi retea locala, ceea ce inseamna ca transferul de date va putea fi realizat.

Cum functioneaza aceasta retea virtuala privata?

Virtual Private Network
Virtual Private Network

Mergem mai departe cu explicatiile si vorbim in randurile urmatoare despre cum functioneaza mai exact un VPN. In momentul in care utilizezi o retea locala pentru a accesa internetul, sursa cererilor de accesare este propria retea locala, numita LAN.

In cazul in care utilizezi un VPN insa, lucrurile se schimba radical, tot traficul tau de internet trecand prin aceasta retea virtuala. Cu alte cuvinte, cererile de accesare la internet vor parea ca venind dinspre aceasta retea virtuala.

Asadar, site-urile pe care le accesezi si celelalte retele cu care comunici nu vor mai putea vedea adresa de IP a dispozitivului tau, ci pe cea a retelei virtuale pe care o utilizezi.

Mai mult decat atat, furnizorul tau de servicii de internet (denumit ISP) nu va putea vedea decat o singura conexiune, cea stabilita intre tine si serviciul VPN pe care il utilizezi. Avand in vedere ca aceasta conexiune este criptata, ISP-ul tau nu va putea vedea ce faci cu adevarat in interiorul conexiunii tale de tip VPN.

Avantajele folosirii unui VPN

Avantaje VPN
Avantaje VPN

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, tot traficul dintre tine si serviciul VPN pe care il utilizezi este criptat, ceea ce inseamna ca nimeni nu te poate monitoriza pentru a afla ce faci pe internet.

De asemenea, atat timp cat esti conectat la un VPN fara restrictii impuse de altcineva, poti accesa orice site fara sa fii cenzurat in vreun fel.

Folosirea unui VPN se poate dovedi extrem de utila atunci cand vrei sa accesezi un site care nu este disponibil in zona ta geografica.

Un VPN te poate arata ca fiind intr-o cu totul alta regiune de pe glob, ceea ce inseamna ca poti accesa orice site din lume. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, server-ul la care urmeaza sa te conectezi putand vedea numai adresa de IP a server-ului VPN, nu si pe cea a ta.