Ce este zirconul si la ce se foloseste
Ce este zirconul si la ce se foloseste

Ce este zirconul si la ce se foloseste


Ce este zirconul si la ce se foloseste. Amulete, pandantive, talismane si tot felul de alte bijuterii – multe dintre ele au in componenta zirconul, o piatra pretioasa pe care nu putini o considera de-a dreptul miraculoasa. Nu de ieri, nu de astazi, despre zircon se crede ca este inzestrat cu capacitatea de a aduce bogatie si succes.

Asa ca nu e de mirare ca in prezent bijuteriile si talismanele cu zircon sunt la mare cautare! De-a lungul anilor, zirconul s-a bucurat de un succes atat de mare incat in ziua de astazi a ajuns sa fie considerat un adevarat concurent al diamantului.

Totusi, ce este, de fapt, zirconiul si care sunt legendele care l-au transformat intr-un adevarat talisman pentru unii oameni? Aflam impreuna raspunsurile la aceste intrebari si alte detalii interesante in randurile urmatoare!

Ce este zirconul si la ce este folosit – Cuprins:

Ce este zirconul

Ce este zirconul
Ce este zirconul

In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca zirconul este cunoscut si sub denumirea de “Piatra Cubic Zirconia” (CZ). Din punct de vedere vizual, putem considera zirconul o piatra destul de asemanatoare diamantului. Nu numai atat insa, zirconul se aseamana diamantului si din punct de vedere al claritatii, al durabilitatii, al densitatii si al greutatii. Cu o duritate mai apropiata de cea a diamantului, zirconul poate fi comparat din acest punct de vedere cu rubinul, safirul sau smaraldul.

Zirconul este un cristal izometric, greu, optic perfect si, in cele mai multe cazuri, incolor. Totusi, trebuie mentionat faptul ca poate fi obtinut intr-o paleta larga de culori. Inca din urma cu aproape 50 de ani, atunci cand a fost realizat in laborator si introdus in industria bijuteriilor, zirconul s-a bucurat de un real succes si a devenit un concurent redutabil al diamantului.

Zirconul a schimbat fara doar si poate piata bijuteriilor, care pana prin anii ‘70 erau decorate cu pietre pretioase sau semipretioase, motiv pentru care ajungeau sa fie accesibile din punct de vedere financiar doar celor cu o stare materiala foarte buna. Zirconul a schimbat insa lucrurile odata pentru totdeauna, facand ca bijuteriile sa devina accesibile si celor nu atat de bogati.

Legendele din jurul zirconului

Inel de logodna
Inel de logodna

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, in jurul zirconului exista mai multe legende, acestea stand la baza crezului ca acesta este cu adevarat miraculos pentru cei ce il poarta. Inca din cele mai vechi timpuri, zirconul a fost apreciat de inteleptii vremurilor, acestia considerand ca zirconul le aduce cunostinte despre viitor, darul intelegerii si capacitatea de a patrunde in gandurile celor din jur.

Legendele din jurul zirconului se dovedesc insa a fi chiar si mai vechi de atat. Spre exemplu, in India Antica, oamenii considerau ca zirconul se poate lauda cu cateva proprietati magice, acesta fiind capabil sa controleze soarele si luna de pe cer.

Inca din acele vremuri, zirconul era considerat un talisman pentru oamenii de afaceri si pentru intelepti. De asemenea, era considerat un talisman si pentru indragostiti, existand crezul cum ca zirconul putea intari conexiunea emotionala intre doi oameni care se iubesc.

Citeste si: Ce este Sfantul Graal si ce spune istoria

In ziua de astazi, zirconul este folosit la scara larga in industria de bijuterii. Zirconul are si un avantaj extrem de mare in fata diamantului, avand un pret mult, mult mai mic in comparatie cu acesta. Tocmai din acest motiv, zirconul a devenit in timp atat de popular si a reusit astfel sa castige teren pe piata fabricarii de “fashion jewellery”.

Diferentele intre zircon si diamant pot fi insesizabile la prima vedere pentru cei care nu stiu prea bine despre ce este vorba, zirconul ajungand chiar sa fie considerat o piatra semipretioasa datorita stralucirii sale asemanatoare cu cea a diamantului.

Cristalele de zirconu, la fel ca si cele Swarovski, sunt cristale sintetice, realizate in laborator, motiv pentru care si pot fi colorate in orice nuanta posibila. Totodata, cristalele de zircon pot fi fatetate astfel incat sa ajunga la fel de stralucitoare ca si un diamant.

Beneficiile aduse de zircon. Lasand la o parte aspectele mentionate in randurile anterioare, se crede ca zirconul poate aduce o serie intreaga de beneficii asupra starii oamenilor. Spre exemplu, se spune ca zirconul are puterea de a clarifica mentalul si de a spori intuitia oamenilor. Nu sunt putini nici cei care sustin ca zirconul poate ajuta in lupta impotriva anxietatii si depresiei. De asemenea, exista pareri care sustin ca zirconul ne poate ajuta si impotriva insomniilor. Totodata, despre zircon se mai spune ca are puterea de a alunga energiile negative si cosmarurile.