Ce este apocalipsa cuantica si cum ne poate afecta
Ce este apocalipsa cuantica si cum ne poate afecta

Ce este apocalipsa cuantica si cum ne poate afecta


Ce este apocalipsa cuantica. Lumea pe care o stim cu totii astazi s-ar putea schimba complet daca scenariul din ce in ce mai amenintator al apocalipsei cuantice ar deveni realitate. Se vorbeste tot mai des despre posibilitatea ca mai devreme sau mai tarziu toate fisierele secrete criptate sa se deschida si sa fie accesate de oricine.

La asta se rezuma in mare apocalipsa cuantica, un adevarat dezastru informatic la scara larga ce este luat tot mai in serios de specialistii din intreaga lume. Totusi, ce este, de fapt, apocalipsa cuantica si de ce este aceasta atat de periculoasa pentru lumea in care traim? Aflam impreuna mai multe raspunsuri la toate aceste intrebari interesante in randurile urmatoare!

Ce este apocalipsa cuantica si cum ne poate afecta – Cuprins:

Ce este apocalipsa cuantica

Ce este apocalipsa cuantica
Ce este apocalipsa cuantica

In primul si primul rand trebuie sa intelegem ca tot ceea ce facem fiecare dintre noi atunci cand intram pe internet este criptat, incepand de la banalele interactiuni pe care le avem pe retelele de socializare si pana la tranzactiile bancare prin care ne facem cumparaturile sau ne platim utilitatile.

Folosind tehnologia de astazi, decriptarea acestor fisiere ar dura o vesnicie, metodele de securitate fiind extrem de puternice. Dezvoltarea din ce in ce mai accelerata a tehnologiei aduce in prim plan insa asa numitele computere cuantice, care ar putea sparge toate aceste bariere de securitate in numai cateva secunde. 

Dezvoltarea tehnologica a umanitatii trebuie sa ne bucure, intr-adevar, insa nu putem sa trecem cu vederea pericolele care apar odata cu aceasta. Din fericire, specialistii din intreaga lume sunt deja constienti de pericolul aferent dezvoltarii tehnologice.

Pagubele produse de o asemenea apocalipsa cuantica ar depasi cu mult limitele imaginatiei noastre, specialistii sustinand ca am putea vorbi despre un adevarat dezastru informatic la scara globala care ar schimba pentru totdeauna lumea asa cum o cunoastem toti in ziua de astazi. 

Computerele cuantice functioneaza complet diferit fata de computerele pe care le stim cu totii. Avand in fata probleme extrem de complexe de decriptare a datelor, care nu ar putea fi descifrate de computerele din prezent, computerele cuantice ar putea sparge toate barierele de securitate in numai cateva secunde.

Exista si o parte buna a acestui avans tehnologic, aceste computere cuantice putand rezolva probleme majore cu care se confrunta umanitatea in ziua de astazi. In acelasi timp insa, computerele cuantice aduc cu sine si multe pericole care ar putea pune in pericol intreaga umanitate. 

Care sunt pericolele care insotesc scenariul apocalipsei cuantice

Inteligenta artificiala
Inteligenta artificiala

Statele Unite, China, Rusia si Marea Britanie au investit in ultimii ani sume uriase pentru dezvoltarea computerelor cuantice ultra-rapide, incercand astfel sa profite de avansul tehnologiei pentru a isi crea un avantaj strategic in lumea cibernetica.

O prima avertizare cu privire la puterea acestor calculatoare cuantice a venit din partea lui Ilyas Khan, directorul executiv al companiei Quantinuum din Cambridge, care a transmis ca aceste computere “ar putea face inutile majoritatea metodelor existente de criptare”, “fiind o amenintare pentru modul nostru de viata”. 

Citeste si: Ce este Wi-Fi 6 si ce ofera aceasta tehnologie

Scenariul unei apocalipse cuantice ii preocupa in mod special si pe specialistii britanici, in Marea Britanie toate datele guvernamentale clasificate “top-secret” fiind deja “post-cuantice”. Mai exact, toate aceste date sunt protejate de noi forme de criptare despre care specialistii sustin ca ar rezista in fata atacurilor cibernetice.

In acelasi timp, gigantii din lumea tehnologica, asa cum sunt Google, Microsoft, Intel sau IBM lucreaza pentru gasirea unor solutii alaturi de companii de specialitate precum Post-Quantum sau Quantinuum. 

Folosit de cine nu trebuie, un computer cuantic ar putea crea pagube de neimaginat pentru intreaga lume. Spre exemplu, ar putea sterge automat milioane de conturi bancare din intreaga lume sau ar putea sparge portofelele electronice ale oamenilor din toate colturile lumii.

Mai mult decat atat, ar putea inchide complet sistemele de aparare guvernamentale, ceea ce ar putea duce in scurt timp la dezastre de securitate.