Ce este pH-ul apei si la ce te ajuta exact
Ce este pH-ul apei si la ce te ajuta exact

Ce este pH-ul apei si la ce te ajuta exact


Ce este pH-ul apei. Fara nici cea mai mica indoiala, apa este vitala pentru buna functionare a organismului uman, specialistii recomandandu-ne sa bem aproximativ doi litri de apa. In ultimii ani, atunci cand se discuta despre apa, din ce in ce mai des este adus in discutie subiectul pH-ului.

Asa s-a ajuns la situatia in care unele brand-uri care comercializeaza apa sa sustina ca apa lor este mai buna si mai sanatoasa pentru organismul oamenilor.

Desi se vorbeste mult despre acest subiect, nu putini sunt cei care nu stiu ce este, de fapt, pH-ul apei si de ce este acesta atat de important. Vrem sa lamurim toate aceste aspecte, drept pentru care va invitam sa ramaneti alaturi de noi si in randurile urmatoare!

Ce este pH-ul apei si la ce te ajuta

Ce este pH-ul apei

Ce este pH-ul apei
Ce este pH-ul apei

pH-ul apei, sau potentialul de hidrogen al acesteia, exprima echilibrul acido-bazic al unei ape pe o scara de referinta cuprinsa intre 1 si 14. Daca vorbim despre un pH mai mic de 7, ne referim la o apa cu caracter acid. In schimb, daca avem un pH mai mare de 7, vorbim despre o apa cu caracter bazic sau alcalin.

Cele mai multe ape naturale carbogazoase au un pH usor acid, acesta datorandu-se acidului care se formeaza in apa prin solubizarea dioxidului de carbon. In schimb, apele plate bicarbonate sodice, calcice sau magnezice au un pH usor bazic.

Potrivit normelor aplicate in tara noastra, apa potabila ar trebui sa aiba un pH cuprins intre 6.5 si 8.5. Ideal, apa ar trebui sa aiba un pH cat mai apropiat de cel al sangelui, care este de 7.35. Evident, apa pe care o consumam nu trebuie sa aiba nici un pH prea mic si nici un pH prea mare.

Apa cu un pH prea mic, de sub 5.6, devine mult prea acida si provoaca in timp modificari ireversibile la nivelul epiteliilor. De asemenea, daca are un pH prea mare, de peste 11, apa este mult prea alcalina si afecteaza in timp ochii, pielea si mucoasele.

Care apa este mai sanatoasa

Analiza apei
Analiza apei

Avand pe piata atatea brand-uri care ofera apa, de-a lungul vremii a aparut tot mai des intrebarea “care apa este mai buna?”. Multi considera ca apa imbuteliata este mai sanatoasa si mai buna decat apa care curge la robinet, insa lucrurile nu sunt atat de simple, ba chiar din contra.

Apa de la robinet poate fi la fel de buna ca si cea imbuteliata, aceasta fiind neutra din punct de vedere al pH-ului. Astfel, la fel ca orice alta apa, si apa de la robinet ne hidrateaza asa cum trebuie si ne ofera mineralele de care avem nevoie.

De asemenea, in ultimii ani au aparut tot mai multe voci care sustin ca apa naturala carbogazoasa nu este sanatoasa pentru organism. Intr-adevar, asa cum spuneam si in randurile anterioare, apa naturala carbogazoasa este ceva mai acida, insa acest lucru nu trebuie sa ne sperie.

Citeste si: Ce este bulgurul si ce beneficii ofera pentru organism

Bauta in cantitati moderate, apa carbogazoasa nu are cum sa faca rau organismului. Ba mai mult decat atat, apa acidulata poate stimula digestia si poate elimina surplusul de minerale din organism.

In acelasi timp insa, trebuie sa spunem ca si specialistii considera ca apa plata are niste efecte benefice mai ridicate decat cea minerala. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa plata are mai multi nutrienti si mai multe minerale necesare organismului, precum calciul, magneziul, sodiul, zincul sau fosforul.

Apa alcalina este, de asemenea, foarte recomandata in ultimii ani. Specialistii considera ca apa alcalina ajuta persoanele care sufera de reflux acid, de hipertensiune arteriala, de diabet sau de probleme cu colesterolul ridicat.

Totodata, se recomanda ca dupa exercitiile fizice sa fie bauta o apa alcalina cu electroliti, care sa rehidrateze organismul. In orice caz, tineti cont de faptul ca excesul de apa alcalina nu face bine organismului, ba chiar din contra.